BiH

Roditelji u problemu: Šta s djecom jer vrtići ne rade, a oni moraju na posao

Krizni štab Federacije BiH je, između ostalog, naredio obustavu rada vrtića i škola kao jednu od preventivnih mjera zbog širenja novog soja koronavirusa, koji izaziva infekciju COVID-19.

Ucenje uz pomoc roditelja - Blogspot.com

Time se nastoje zaštititi najmlađi, što je dobro, ali se veliki broj roditelja našao u problemu jer moraju na posao i ne znaju šta da rade s obzirom da nemaju gdje ostaviti djecu.

„Pitala sam na poslu, rekli su mi da ne mogu uzeti dane“, kazala je jedna od građanki Sarajeva.

Mnogi roditelji iščekuju ponedjeljak s istim pitanjem – šta da rade. Čini se da je ipak sve samo stvar pojedinačnog dogovora radnika i poslodavca.

Tim povodom kontaktirali smo i federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču.

„U ponedjeljak je proširena sjednica Vlade FBiH povodom koronavirusa, kao i koje će se zdravstvene mjere poduzeti. U okviru toga usaglasićemo i preporuke za zaposlena lica“, rekao je Drljača za Radiosarajevo.ba.

No, ovo nije jedini problem koji imaju radnici, a koji je nastao zbog sveukupne situacije sa širenjem COVID-19.

I dok jedni ne mogu dobiti slobodne dane kako bi bili s djecom s obzirom da su vrtići i škole zatvoreni, drugi dobijaju mailove da ne dolaze na posao, ali bez objašnjenja da li će im to biti plaćeno.

„Proteklih smo dana dobili više pritužbi radnika zbog ponašanja poslodavaca. Mailom su obavješteni da ne moraju doći na posao, a bez objašnjenja hoće li biti plaćeni, dobiti naknade, hoće li im to biti kao godišnji odmor“, kazao je Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sindikat stoga, kako je saopćeno, od Vlade FBiH traži da hitno usvoji mjere kojim će se osigurati poštivanje prava radnika, uključujući isplatu plaća, zatim pojačati inspekcijsi nadzor da bi se spriječilo da poslodavci iskoriste pandemiju za otpuštanje radnika, kao i da radnicima koji su u izolaciji ili čuvaju zaraženu djecu budu isplaćene plaće, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh