BiH

Centralna izborna komisija dobila novu predsjednicu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izabrala je Vanju Bjelicu Prutina za predsjednicu ove institucije, rečeno je Srni u toj komisiji.

CIK BiH - Hayat.ba

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine prošle sedmice smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Prutinu i Jovana Kalabu, CIK je danas održao sjednicu i izabrao Prutinu za Petrićevog nasljednika na funkciji predsjednika.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna, kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednici Predstavničkog doma 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.
Na istoj sjednici u CIK su reizabrani Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi članovi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Zastupnik Demokratske fronte Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smijenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh