BiH

HNK-a ne ide u karantin, zabilježeni novi slučajevi zaraze

Prisustvo korona virusa potvrđeno je kod još tri testirane osobe u Konjicu, jedne u Mostaru, te jedne na području Čitluka, potvrđeno je danas na konferenciji Kriznog štaba Civilne zaštite HNK.

Press Kriznog štaba HNK - PR/Haber.ba

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici zbrinuto je ukupno osam bolesnika, dok je ispred bolnice jučer postavljen i novi trijažni šator.

Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) neće u karantin, makar ne još uvijek, odlučeno je na sastanku premijera sa članovima Kriznog štaba Civilne zaštite i načelnicima općina. Zaključeno je da je nužno pooštriti mjere, te poštovati izolaciju, samoizolaciju i policijski sat.

Premijer Nevenko Herceg zatražio je i ograničavanje kretanja kada je riječ o prekograničnom, međuregionalnom i međugradskom kretanju. To korak do uvođenja karantina, kako je rekao. Naveo je i da je HNK danas najugroženiji dio zemlje uz Banja Luku i da je zbog toga nužno postrožiti promet ljudi, dobara i usluga.

“Svi koji nemaju potrebu putovati, to neka ne čine. Zahtijevamo i pooštravanje prometa preko granice sa Hrvatskom, a na pooštravanje smo pozvali i kantone oko nas”, izjavio je premijer Nevenko Herceg, uz priznanje medicinskim radnicima, policije, medijima, a posebno volonterima koji su stalno na terenu.

Očekuje i pravičnu raspodjelu sredstava od međunarodne pomoći, a u skladu sa pogođenosti regije i raspoloživim sredstvima.

Fadil Tatar iz Kriznog štaba Civilne zaštite Općine Konjic rekao je da ova mala općina treba pomoć sa svim nivoa, te da Konjicu danas prije svega nedostaje infektolog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh