BiH

Prvim izliječenim pacijentima od koronavirusa doktori kupili poklone

Izliječene dvije žene i muškarac

Pacijenti, Zenica - Avaz

Zahvaljujući uspjehu ljekara Kantonalne bolnice Zenica, jučer je zabilježen jedan svečani trenutak, i to kada je otpušteno troje pacijenata koje je bilo inficirano koronavirusom. Radi se o 51-godišnjakinji, djevojci od 19 godina te muškarcu (26) iz iste porodice, koji su zaraženi na italijanskom aerodromu pri povratku iz Njemačke u BiH.

Kućni nadzor

Prema riječima Ednana Drljevića, načelnika Odjela za infektologiju zeničke bolnice, jučerašnji svečani trenutak zasigurno će dugo pamtiti.

– Bio je to, zaista, svečani trenutak kada su pacijenti dobili po dva negativna nalaza i da kao takvi mogu ići na kućni nadzor. Dali smo im broj našeg ”kovid” telefona, također, naši klinički epidemiolozi su dali svoje brojeve i svaki dan smo u kontaktu s njima, odnosno oni su i dalje pod nadzorom – kaže Drljević.

Ističe da će ova mjera važiti 15 dana, kada će doći na još jednu kontrolu, te kada će im i definitivno biti otklonjena i najmanja sumnja, ali i kada će se moći vratiti redovnim životnim aktivnostima. Drljević nam je kazao i kakve su bile njihove impresije nakon izlaska iz izolatorija u stacionaru.

Izvanredan osjećaj

– Prezadovoljni su i osjećaju se izvanredno. Kupili smo im i neke simbolične poklone jer su prvi slučajevi izlječenja. Sve je proteklo u najboljem redu. Odvezla ih je kući naša glavna sestra privatnim automobilom, jer nije imao ko doći po njih – otkriva Drljević.

Nova testiranja pacijenata

Drljević ističe da u ovom trenutku ne mogu precizirati kada će moći očekivati nove izliječene slučajeve od koronavirusa.

– To je nezahvalno sada kazati. Međutim, svi se dobro oporavljaju i nije došlo do pogoršanja. Pratit ćemo njihov daljnji tok oporavka, a kroz 15-16 dana ćemo im uraditi nalaze – govori Drljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh