BiH

Apel reisu-l-uleme Kavazovića političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je uputio apel političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu izazvanu širenjem virusa COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Reis Husein Kavazović - Vijesti.ba

“Kao reisu-l-ulema i predvodnik najbrojnije vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini imam potrebu da domaću, ali i svjetsku javnost upozorim kako su odluke koje su donijeli kao i neke mjere koje najavljuju politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta RS i nekoliko kantona u entitetu FBiH unijeli zebnju i nemir među građane, pa tako i članove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Razumijemo potrebu organa vlasti na svim nivoima da posežu za različitim pa i rigoroznim mjerama, kako bi se građani zaštitili od širenja COVID-19 virusa, ali apelujemo na sve da uvođenje vanrednog stanja ne koriste kako bi stvarali nove političke realnosti na terenu ili kako bi ionako tešku situaciju u državi koristili za stvaranje dodatnih strahova i napetosti”, poručio je ef. Kavazović.

Pozvao je sve da uvođenje vanrednog stanja ne koriste kako bi stvarali nove političke realnosti na terenu.

“Razumijemo potrebu organa vlasti na svim nivoima da posežu za različitim, pa i rigoroznim mjerama, kako bi se građani zaštitili od širenja COVID-19 virusa, ali apelujemo na sve da uvođenje vanrednog stanja ne koriste kako bi stvarali nove političke realnosti na terenu ili kako bi ionako tešku situaciju u državi koristili za stvaranje dodatnih strahova i napetosti. Apelujemo na sve političke predstavnike vlasti da sve mjere koordiniraju sa nadležnim državnim institucijama i da prevaziđu politikantstvo, politike podjela i segregacije. Ako ikada, sada je vrijeme da se pokaže odgovornost i zrelost političkih elita”, kazao je Kavazović.

Naglasio je da je potrebno da svi sarađuju i pokažu odgovornost kako bi se spasili ljudski životi.

“Nezamislivo je da se po imaginarnim etničkim granicama uvode karanteni po Bosni i Hercegovini i da se najavljuju granice i blokade koje nisu po preporuci stručnih organa zaduženih za očuvanje zdravlja, nego po etničkim i političkim principima. Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je nedopustivo da se pokušavaju postaviti bilo kakve prepreke u njenom slobodnom djelovanju na teritoriji čitave države. S ovim problemom se ne može izboriti nijedna država sama, a kamoli entitet, kanton ili općina. Vrijeme je da svi sarađuju i pokažu odgovornost kako bi se spasili životi. COVID-19 nije prijetnja Bošnjacima, Srbima, Hrvatima ili ‘ostalim’, on je prijetnja čovjeku. S pravom očekujemo od političara da bar sada u ovim teškim trenucima kada se naši građani tako revnosno pridržavaju njihovih instrukcija i kada se nesebično žrtvuju, pokažu i vlastitu odgovornost i da se prestanu igrati svojih političkih igara”, rekao je Kavazović.

Na kraju je napomenuo da je od velikog značaja da se sačuvaju svi demokratski procesi i slobode u BiH.

“Na kraju apelujem na one međunarodne institucije koje imaju jasan mandat u Bosni i Hercegovini da ne dozvole neodgovornim političarima da iskoriste zaokupljenost svijeta pandemijom koronavirusa kako bi ostvarili svoje političke ciljeve koje nisu mogli postići ni ratom. Također apelujem na sve u ovoj državi i društvu da bdiju nad demokratskim procesima i slobodama. Uvođenje vanrednog stanja ne može biti opravdanje za ograničavanje građanskih sloboda ili širenje korupcije”, istaknuto je u današnjem apelu reisu-l-uleme Kavazovića,prenosi Faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh