BiH

KS: Uputstva roditeljima za upis djece u prvi razred osnovne škole

– Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavještava sve roditelje koji planiraju upisati djecu u prvi razred osnovne škole, da će se upis djece za školsku 2020/2021. godinu vršiti u periodu od prvog do 30. aprila 2020. godine i to putem poziva koji će osnovne škole u Kantonu Sarajevo objaviti na svojim internet stranicama sa potrebnim informacijama vezanim za upis, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nastava u školi - Ilustracija/Mojahercegovina.com

Kako je saopćeno iz ovog ministarstva, u izuzetnim opravdanim slučajevima, upis će se obaviti i u augustu tekuće godine.

„S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom, prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu željene škole“, poručili su iz ministarstva.

O terminima dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice ministarstva i škole, te putem telefona.

Ovim putem ministarstvo poziva sve roditelje da blagovremeno izvrše ovu zakonsku obavezu kako bi škole imale dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za prijem prvačića i početak nove školske godine, za koju se nada da će početi u normalnim uvjetima i okolnostima.

Kako navode iz ministarstva, u prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati djeca koja do prvog marta 2020. godine imaju navršenih pet i po godina života.

Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od navedene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, uz pisani zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.

Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh