BiH

Novi slučajevi zaraze u HNK, najveći problem u Čitluku

Šesnaest osoba testiranih na koronavirus tokom jučerašnjeg dana na području HNK-a bilo je pozitivno na virus koji sve više uzima maha i u ovom dijelu zemlje.

Nermin Avdić - PR / Haber.ba

Radi se o dvije osobe iz Mostara, četiri iz Jablanice, deset iz Čitluka, dok u Konjicu ovog puta nije bilo zaraženih. Procentualno, dosad je najviše oboljelih na području Općine Čitluk, pa su stoga kapaciteti najviše usmjereni ka ovom dijelu kantona, rečeno je na konferenciji za medije. Namjeravaju se sprovesti mjere koje bi, ukoliko ih stanovništvo shvati ozbiljno, trebale dati učinka kao u Konjicu.

Tim povodom danas će ministar Goran Opsenica i doktor Nermin posjetiti ovu općinu.

Smatram da bi mjere na području cijelog kantona trebale biti oštrije od dosadašnjih, uz apel građanima da zanemare proljetno vrijeme i po svaku cijenu ostanu u svojim domovima, rekao je doktor Avdić na konferenciji za medije.

Potvrdio je i da postoje krakovi širenja iz Čitluka ka Širokom Brijegu i Posušju. Situacija u naselju Blizanci će se dodatno ispitati, pošto postoji opravdana sumnja da se radi o novom klasteru. U Jablanici ne postoji velika opasnost za širenjem virusa.

Tokom jučerašnjeg dana izdana su ukupno 54 rješenja o samoizolaciji, a ohrabruje i kako tokom policijskog sata nije zabilježeno nijedno kršenje donesenih mjera. Glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović rekao je da se izvođenje nastave na području HNK-a odgađa do daljnjeg.

Doktor Zoran Karlović, čelnik Odjela za anesteziju i reanimaciju SKB-a Mostar, podsjetio je da Odjel u zgradi stare hirurgije raspolaže sa deset kreveta, te da se on preko noći pretvorio u ono što je tek u budućnosti trebalo da postane. Respiracijski centar sa radom je započeo 26. februara, a u njemu se dosad liječilo ukupno 29 pacijenata prosječne starosti 50 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh