BiH

Dodik: Karantin na granicama jer se ne poštuju mjere

Mjere koje BiH preduzima, daju određene rezultate

Milorad Dodik - RTRS

Predsjedništvo BiH saglasilo se da u naredna 24 sata na svim graničnim prijelazima bude uspostavljen karantinski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– To podrazumijeva da oni provedu u karantinu 24 sata, da dobiju osnovni zdravstveni pregled i da ih nakon toga moraju preuzeti lokalne zajednice i smjestiti ih u lokalne karantine, a ne dozvoliti, kao do sada, da se ide na takozvanu kućnu izolaciju, koju nisu poštovali mnogi pojedinci, što je i izazvalo širenje epidemije koronavirusa – rekao je Dodik za “BHRT“.

On je naglasio da je ovo jedna od najvažnijih mjera i naveo da je Predsjedništvo BiH usaglasilo i nekoliko važnih stvari kada je riječ o budžetu BiH.

– Prva je da se budžet BiH koji je ranije predložen, vrati na ponovno razmatranje Vijeću ministara BiH, da bi bio prilagođen novonastaloj situaciji i da do kraja maja bude predložen neki novi nacrt. U svakom slučaju, da budu uvaženi uslovi u vezi s razvojem situacije, stanjem prihoda, koji će, očigledno, biti ugroženi sa stanovišta priliva u narednim mjesecima – rekao je Dodik, naglasivši da je trenutno najvažnije da BiH ima uravnotežen i realan budžet.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH konstatiralo da su organi BiH, sa stanovišta svojih nadležnosti, preduzeli važne mjere radi sprečavanja širenja pandemije koronavirusa u BiH.

– Konstatacija je da nije dozvoljen takozvani eksponencijalni rast, koji bi mogao da ugrozi cijeli zdravstveni sistem, nego je to linearni rast oboljelih. Vidimo da mjere koje BiH preduzima, daju određene rezultate – rekao je, između ostalog, Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh