BiH

Vlada FBiH: Razmatrane dodatne mjere u cilju očuvanja radnih mjesta

Predložene izmjene imaju za cilj omogućiti poslodavcima i radnicima fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenih i neplaćenih dopusta, tzv. rada od kuće itd, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, saopćeno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH

Na današnjoj sjednici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) razmatrane su dodatne mjere u cilju očuvanja radnih mjesta, a na bazi inicijative koju je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH u kojoj su predložene izmjene Zakona o radu i drugih propisa, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj ovih izmjena jeste omogućiti poslodavcima da primjenjuju naredbe kriznih štabova bez kršenja Zakona o radu, kao i prilagođavanje poslovanja tokom stanja prirodne nesreće proglašenog od strane Vlade FBiH, a kojeg ovaj zakon u sadašnjem obliku ne poznaje, navodi se u saopćenju koje je uputila Vlada FBiH.

Predložene izmjene imaju za cilj omogućiti poslodavcima i radnicima fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenih i neplaćenih dopusta, tzv. rada od kuće itd, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, saopćeno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH.

U radu ovog odbora, koji je formiran odlukama Vlade FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, a kojim predsjedava Edita Đapo, ferderalna ministrica turizma i okoliša, pored resornih ministara učestvuju i delegacije poslodavaca i sindikata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh