BiH

Ajdinović: Već danas imamo znatno smanjenje cijena naftnih derivata

Napomenuo je da su utvrdili da je danas zabilježeno znatno smanjenje cijena naftnih derivata u Federaciji BiH, nakon jučerašnje odluke Vlade Federacije o smanjenju marži

Anis Ajdinović - Izdvojeno.ba

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je kako od danas nema rješenja o kućnoj izolaciji na graničnim prijelazima, dodajući da će odluku o karantinu od sada donositi federalni ministar zdravstva, a osobe koje ulaze u BiH bit će smještene u karantine u kantonima u kojima imaju prebivalište, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jučer smo u toku dana imali nešto manji broj lica koja su ušla u BiH, radi se o 364 lica. Današnjom naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, svako lice bez zdravstvenog pregleda i bez obaveze bilo kojeg zdravstvenog radnika na graničnom prelazu, odmah se stavlja u karantin, odnosno određuje se karantin u kantonima gdje je prebivalište svakog od građana BiH koji uđe u zemlju. Ovo je najznačajnija naredba koja je donesena danas na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite”, istakao je Ajdinović na današnjoj konferenciji za medije.

Napomenuo je da su utvrdili da je danas zabilježeno znatno smanjenje cijena naftnih derivata u Federaciji BiH, nakon jučerašnje odluke Vlade Federacije o smanjenju marži.

“Kad su u pitanju odluke Vlade Federacije po pitanju marži na određene proizvode i cijene naftnih derivata, već danas imamo znatno smanjenje cijena naftnih derivata. U kontroli ove odluke, u današnjim aktivnostima na licu mjesta smo se uvjerili da je većina benzinskih stanica snizila svoje cijene. U jednom slučaju smo imali određene nepravilnosti, tako da ćemo najvjerovatnije prekršajno intervenisati prema ovoj benzinskoj stanici”, rekao je Ajdinović te dodao:

“Što se tiče unutrašnjeg nadzora, danas je izvršeno šest inspekcijskih nadzora i utvrđeno deset prekršaja sa mogućnošću i obavezom izricanja prekršajnih sankcija prema ovim privrednim subjektima sa finansijskim teretom od 19.750 KM. A ove nepravilnosti se odnose na privredne subjekte koji nisu poštovali zakone i posljednju odluku Vlade FBiH”, kazao je Ajdinović.

Napomenuo je da je od 15. marta izdato ukupno 24.537 rješenja o stavljanju putnika u obaveznu izolaciju od 14 dana.

“Što se tiče prekogranične kontrole putnika u BiH koji su tokom jučerašnjeg dana ušli u BiH i u prethodnim danima, od 15. marta imamo podatak od 24.537 rješenja o stavljanju putnika u obaveznu izolaciju od 14 dana. Danas ističu mjere za 712 naših građana kada su u pitanju mjere izolacije tako da sa današnjim danom 16.319 lica nisu više pod mjerama izolacije”, rekao je.

Istakao je također da Federalna uprava za inspekcijske poslove ima redovnu komunikaciju sa policijskim upravama i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

“Do sada imamo zabilježenih 446 službenih zabilješki upućenih od strane uprava policija iz svih deset kantona za ona lica koja krše mjere izolacije, tako da u ovom trenutku imamo 64 lica prema kojima će Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka prema nadležnim sudovima”, kazao je Ajdinović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh