BiH

Slijepe osobe u vrijeme pandemije pomažu drugima, uče i druže se putem interneta

Svima je zbog pandemije korona virusa promijenjen način života, a posebno osobama s invaliditetom kojima u vanrednoj situaciji treba pomoć drugih više nego ikada.

Udruženje “Samostalan korak” pomaže svojim članovima da što lakše prođu kroz ovaj period, ali pomažu i drugima. Uz pomoć volontera šiju maske koje dijele besplatno raznim organizacijama.

Predsjednica ovog udruženja, koja ima poteškoća s vidom, Almira Hasić, kazala je kako se maksimalno trude da kreiraju uslove u skladu vrstom i stepenom invaliditeta osoba koje su njihovi članovi.

“Imamo dobru saradnju s institucijama. Uputili smo dopis Kriznom štabu KS kako bi se informisali da li ima među osobama s invaliditetom zaraženih korona virusom ili su izolaciji/samoizolaciji te smo im naglasili kako mnoge osobe s invaliditetom ne mogu biti u samoizolaciji jer im je potrebna kontinuirana pomoć asistenta. Odgovorili su nam kako niti jedna osoba s invaliditetom nije među zaraženim niti u izolaciji/samoizolaciji, te kako su spremni pružiti pomoć i resurse ukoliko to bude potrebno”, rekla je Hasić za N1.

Zahvaljujući volonterima, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama koje su započele proces prekvalifikacije, nastavni sadržaj je prilagođen i oni nastavu mogu pohađati iz svojih kuća.

“Trudimo se da im osiguramo i druge asistencije u smislu nabavke lijekova i namirnica, a tu smo i da razgovaramo s njima kako bi im olakšali ovaj period”, kazalaje Hasić.

Slijepe i slabovidne osobe zahvaljujući mobilnim aplikacijama koje pretvaraju tekst u zvuk, upućeni su u sva dešavanja i u stalnom su kontaktu jedni s drugima. Oni koji nisu u mogućnosti da koriste aplikacije, snalaze se na druge načine, uz pomoć asistenata i volontera.

Donacija maski za naše uposlenike i korisnikeKako bismo zaštitili naše uposlenike, uposlenice, korisnike i korisnice…

Gepostet von Javna ustanova "Terapijska zajednica Kampus" Kantona Sarajevo am Donnerstag, 26. März 2020

Zahvaljujući volonterki Azri, osobe s invaliditetom su dobile zaštine maske, a udruženje je podijelilo maske i drugima.

“Dio smo donirali Terapijskoj zajednici Kampus s kojima sarađujemo, a dio uposlenicima Centra za slijepa i slabovidna lica. Pripremamo još maski i trudit ćemo se da i dalje dostavljamo maske drugim ustanovama, naravno besplatno”, kazala je Hasić.

U okviru udruženja postoji savjetovalište za osobe s invaliditetom, a sve osobe mogu se obratiti udruženju putem zvanične Facebook stranice.

“Osim razgovora možemo im pomoći, poslati dopise za njih službama ili mailove za one koji ne koriste elektronsku poštu. Na raspolaganju smo”, rekla je Hasić.

Uz pomoć 20 volontera nastavljaju rad i na projektima koji imaju za cilj stručno osposobljavanje i osnaživanje osoba s invaliditetom te se nadaju kako će pandemija ubrzo proći, a oni nastaviti sa svojim životima i aktivnostima.

Iz udruženja “Samostalan korak” poručili su osobama s invaliditetom da ostanu kući, a nadležnim kriznim štabovima kako se nadaju da će buduće mjere biti prilagođene i ovoj kategoriji društva, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh