BiH

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osuđuje napad na “Faktor”

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i nedozvoljeni upad u prostorije u kojima je sjedište portala “Faktor”.

Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić - PR / Haber.ba

Eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija, moguće je izraziti na utvrđene i dozvoljene načine; demantiranjem objava, upućivanjem žalbi, pokretanjem sudskih procesa i slično, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode. Do ovakvih situacija, nerijetko, dolazi i zbog laičke interpretacije rada medija i medijskih sadržaja.

Kada uz to nenadležni sebi neutemeljeno daju pravo na dijeljenje pravde, rezultat je ugrožavanje sloboda novinara i medijskih radnika, njihov linč i slično.

Kao i za prethodne slične napade, vjerujemo da će i za ovaj doći osude sa brojnih adresa koje su pozvane da prepoznaju novinarstvo kao jedan od stubova demokratskog društva.

Pozivamo nadležne institucije da ispitaju slučaj pritiska i napada na kolege novinare i medijske radnike i da odgovorne sankcionišu.

Kolegama sa portala “Faktor” upućujemo punu podršku sa porukom da ih ovakvi, ali i druge vrste napada na slobodu medijskog djelovanja, ne trebaju uplašiti i obeshrabriti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh