BiH

Pet novih slučajeva zaraze u HNK

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u posljednja 24 sata potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Bolnica - DW

Tri novozaražene osobe su sa područja Mostara, a po jedan iz općina Čapljina i Konjic.

Na odjelu za COVID 19 u SKB Mostar trenutno se nalazi 21 pacijent, pet ih je na respiratoru i još uvijek imaju tešku kliničku sliku, dok je dobra informacija da od jučer nije bilo novih hospitaliziranih osoba.

Doktorica Jelena Ravlija govorila je o kretanju pandemije u kantonu, odnosno o mjerama borbe protiv virusa, uz napomenu da je posebno važno na vrijeme detektirati sumnjive slučajeve i izolirati liječenje, što je moguće samo dobrom komunikacijom unutar i izvan bolnice.

– Pravimo bedem oko odjela za onkologiju. To su pacijenti koji su često na tretmanu, pa smo zbog toga uspostavili pojačan nadzor. U svim slučajevima gdje postoji sumnja, posebno kućnog kontakta, radi se temeljita provjera statusa onkološkog pacijenta, prije nego se uputi u bolnicu, kazala je Ravlija.

Nadzor nad osobama zbrinutim u izolatoriju u naselju Ortiješ vrše uposlenici domova zdravlja, a osobe smještene u istom testirat će se 14 dana od prijema, odnosno odmah u slučaju pojave simptoma COVID-a 19.

Doktorica Ravlija kazala je da je istina da je njezin test majke iz Ljubuškog na koronavirus bio pozitivan, podsjećajući i da su kasnije provedene jasne mjere, ali i da je ponovljeni test bio negativan. Objasnila je da se po pravilu nakon pozitivnog rade se još dva testa u roku od 48 sati. Prvi je u ovom slučaju bio pozitivan, a dva kasnija su bila negativna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh