BiH

FBiH: Čak 10 puta više rješenja za izolaciju nego prethodnog dana

“Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIZP) vrši nadzor nad 14 Graničnih prelaza”, izjavio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Anis Ajdinović - Izdvojeno.ba

Određene korekcije su stupile na snagu sa jučerašnjim danom. Nova naredba podrazumijeva da se svim građanima BiH koji ulaze u zemlju se izriče mjera kućne izolacije. U 24h je izdato 10 puta više rješenja o samoiziolaciji nego prethodnog dana.

Jučerašnjom naredbom je određeno da više nema obaveze karantina, nego kučne izolacije, samim tim se šatorski prostori rasformiravaju i nema više prostora za zadržavanje građana u njima.

“Sva procedura o izolaciji se vratila Federalnoj upravi za innspekcijske poslove. Svaki građanin biće kontrolisan od federalnog sanitarnog inspektora i sačekaće da inspektor izrekne rješenje o ograničenom kretanju, odnosno zdravstvenom nadzoru”, istakao je Ajdinović, prenosi “BHRT“.

Izuzetak su vozači u međunarodnom transportu, te mašinovođe, oni građani koji žive u pograničnom pojasu.

“Imamo slučajeva da građani moraju preći svaki dan granicu sa Hrvatskom na primjer jer rade u Hrvatskoj, a žive u BiH”, napomenuo je Ajdinović.

Samo u jučerašnjem danu, odnosno u 24 sata, izdato je 10 puta više rješenja nego prethodnog dana. Ajdinović je napomenuo da oni koji dobiju rješenje o samoizolaciji moraju striktno da ga se pridržavaju, kao i da provode najstrožije mjere u kućnoj izolaciji kako ne bi zarazili svoje ukućane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh