BiH

Naša stranka o “malina-respiratorima”: Profitiranje na nesreći građana FBiH

Za nabavku 100 respiratora iz Kine, u vrijednosti 10,5 miliona KM, Vlada FBiH odabrala je firmu “FH Srebrena malina d.o.o.” koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Nabavka respiratora - FENA

Tim povodom reagirala je Naša stranka, odnosno Mirsad Čamdžić, zastupnik u Parlamentu FBiH, koji ovu nabavku smatra “najskandaloznijom otkako je na čelu Vlade FBiH Fadil Novalić” i “najradikalnijim izrazom profitiranja na nesreći građana uz podršku Vlade FBiH.”

U saopćenju Mirsada Čamdžilča i Naše stranke još se kaže:

“Tražimo da slučaj ispita Agencija za javne nabavke BiH. Radi se o visoko sofisticiranoj i izuzetno skupoj medicinskoj opremi, čija je tržišna cijena znatno niža od one po kojoj ju je FBiH kupila. Osim što se Agencija ovim treba pozabaviti, neophodno je da što prije premijer FBiH javnost uputi u procedure nabavke.

Hitni su odgovori na sljedeća pitanja:

1. Kako je došlo do odabira uvoznika?

2. Zašto su odbijeni uvoznici koji se bave uvozom medicinske opreme i imali su jeftinije ponude?

3. Zašto u nabavku nije bio uključen niko iz struke, već samo federalni štab Civilne zaštite?

4. Da li će ‘Srebrenoj malini’ biti prepušteno servisiranje respiratore?

5. Ako neće oni, ko će ih održavati?

6. Kako je došlo do toga da Federaciji treba 100 respiratora?

Mi već sumnjamo da je na sceni profitiranje na nesreći od onih koji bi trebali da nas što prije izvedu iz ovog stanja. Ako se sumnje potvrde, ova Vlada ne zaslužuje više nikakvu kooperativnost koju su dosad pokazivali i predstavnici opozicije i građani. Ona postaje dio problema, a ne dio rješenja krize”, kaže se u saopćenju Naše stranke, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh