BiH

Frizerima i kozmetičarima u HNK će biti uskoro dozvoljen rad

Građani mlađi od 18 i stariji od 65 godina odsad će se osim u danima kada im je ranijom odlukom dozvoljeno kretanje, moći kretati i nedjeljom, ali u strogo predviđenim terminima. Mlađi od 18 će osim utorkom, četvrtom i subotom moći napuštati domove i nedjeljom u terminu od 14 do 20 sati.

Darko Juka - PR / Haber.ba

Starijim od 65 kretanje je dozvoljeno ponedjeljkom, srijedom i petkom, te od danas i nedjeljom od 8 do 13 sati. Krizni štab je odlučio van snage staviti odluku o zabrani rada malim obrtima – zanatlijama poput cvjećara, frizera i kozmetičara, ali tek od 4. maja. Oni će kada počnu raditi morati poštovati higijensko-epidemiološke mjere uz obaveznu jednokratnu upotrebu ručnika i nošenje vizira.

Van snage je stavljena i odluka o okupljanju maksimalno pet osoba na jednom mjestu. Od 4. maja dozvoljeno je okupljanje za maksimalno deset osoba, ali uz poštivanje ranijih mjera. Vlada prema riječima savjetnika premijera Darka Juke radi i na paketu mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, škola i vrtića.

Ukupno 172 osobe iz Hercegovačko-neretvanskog kantona testirane su na COVID 19 tokom posljednja 24 sata, a među njima je jedan uzorak bio pozitivan. Novooboljela osoba je iz Mostara. Na COVID 19 odjelu Sveučilišne kliničke bolnice zbrinuta su 22 bolesnika, njih šest diše uz pomoć respiratora, dok po četvero koristi mehaničku ventilaciju, odnosno potpornu terapiju kisikom. Bolesnici koji su na respiratoru su u teškom stanju.

MUP HNK-a od jučer je izvršio 364 nadzora, te je zabilježeno jedno kršenje mjera samoizolacije, i to na području Općine Čapljina. Krizni štab danas je donio i tri nove naredbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh