BiH

Misterija adrese crkve na paketima: BiH kupila respiratore koje je Irska vratila!?

Osim što je u nabavci 100 respiratora preko kompanije “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, prekršena procedura te je upitna transparetnost procesa, još nije do kraja razjašnjeno šta je Vlada FBiH i Civilna zaštita uopće platila 10,5 miliona KM.

Respiratori iz Irske završili u BiH - Twitter

Naime, cijena respiratora se čini preuveličanom s obzirom na to da se radi o manje kvalitetnim, mobilnim respiratorima koji se rijetko koriste.

Cijeli slučaj sada istražuje Tužilaštvo KS, a svaki dan se pojavljuje nekoliko novih informacija, piše “Raport“.

Televizija “N1” je tako nedavno objavila da se na paketima u kojima su upakovani nabavljeni respiratori nalazi naziv crvke iz Irske.

Radi se o crkvi The Black Church s adresom St. Mary’s Place u glavnom gradu Irske – Dublinu. U sklopu te crkve radi i konglomerat koji se bavi raznim biznisima, pa i uvozom medicinske opreme. Upravo je ta kompanija i vodila posao nabavke respiratora.

Kako “Raport” saznaje iz pouzdanih i dobro obaviještenih izvora, respiratori koji su stigli iz Kine prvobitno su trebali završiti u Irskoj.

Radi se o donaciji koju je platila upravo crkva The Black Church za potrebe bolnica u Dublinu.

Međutim, kada su irski stručnjaci pregledali dokumentaciju i prospekte spornih respiratora, vlasti su odlučile vratiti i poništiti nabavku. Roba je vraćena u Kinu.

Nakon toga, stigli su u BiH.

Stručnjaci su i ranije upozoravali na to da ovi respiratori koji su nabavljeni nisu adekvatni. Jedan od njih bio je Almir Badnjević, direktor Verlaba. On je rekao da su ti respiratori koriste u kolima hitne pomoći a ne u odjeljenjima intenzivne njege. Također je istakao da su zabranjeni u SAD, jer nemaju odobrenje FDA (Agencija za kontrolu hrane i lijekova).

Da se ovakvi resporatori rijetko koriste, kazao je i Igor Kurjak, direktor firme Sono Medical. On je istakao da nikada nije radio s ovakvim respiratorima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh