BiH

Omogućen je rad, ali onome ko prekrši pravila, slijedi kazna

Tokom dana utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000 KM

Anis Ajdinović - Izdvojeno.ba

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) saopćila je danas da su sanitarni inspektori, zaključno sa subotom, 2. maja, na graničnim prijelazima izdali 31.810 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor (ograničeno kretanje, izolacija) na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno je ukupno 3.476 državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području Federacije BiH.

Dostavili podatke

Podaci s imenima i adresama blagovremeno su dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije ili karantina. Isto vrijedi i za 344 osobe sa prebivalištem na području Brčko distrikta BiH za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Distrikta.

Inspektorat RS dostavio je podatke o 69 osoba kojima su sanitarni inspektori RS tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu te podatke o rješenjima za 84 vozača koji imaju prebivalište u FBiH.

Inspektorat Brčko distrikta BiH dostavio je podatke za sedam osoba kojima su jučer izdata rješenja o izolaciji, a koja imaju prebivalište na području FBiH.

Danas istječu mjere iz 59 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 25.561 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

– Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana, radi zaštite građana od nerazumnog povećanja cijena, vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području Federacije BiH – saopćeno je iz FUIP-a, čiji je direktor Anis Ajdinović.

Izvršeno je osam inspekcijskih nadzora i utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000 KM.

Upućen poziv

Upućen je poziv svim subjektima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Izdato je i upozorenje da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije, biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja preporuka radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Inspekcijski organi bit će rigorozni i neće se dopustiti nepoštivanje preporuka Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za šta su zakonom propisane novčane kazne u rasponu od 2.000 do 10.000 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh