BiH

Vijeće EU odobrilo 250 miliona eura za BiH

Vijeće EU odobrilo je danas novčanu pomoć za deset zemalja u vrijednosti od tri milijarde eura, a među njima je i BiH koja će primiti 250 miliona eura za prevazilaženje ekonomskih i društvenih posljedica virusa korona.

Zastava EU - Cakovec.hr

Prema odluci, sredstva će biti usmjerena u deset zemalja koje su susjedi EU i koje uživaju status zvaničnih kandidata za članstvo u Uniji.

Ukrajinska agencija “112” prenijela je da bi izdvojena sredstva trebalo da pomognu makroekonomskoj stabilnosti i obezbjeđivanju resursa za zaštitu građana, a bit će dostupna tokom perioda od 12 mjeseci.

Prema odluci EU, sredstva će biti dostupna u obliku dvije pozajmice, a zemlje moraju da vrate dug najdalje za 15 godina.

Iz Unije je saopšteno da će Ukrajini biti osigurane 1,2 milijarde eura, Gruziji 150 miliona, Moldaviji stotinu miliona, Albaniji 180 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Kosovu stotinu miliona i Crnoj Gori 60 miliona.

Pored toga, novac će biti usmjereni i Jordanu i Tunisu u vrijednosti od 200 i 600 miliona eura, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh