BiH

“Srebrena malina” kupila respiratore preko crnogorske firme, plaćeni 3,9 miliona eura

Klix.ba je u posjedu dokumentacije koja otkriva jedan sasvim novi ugao u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH i naručioca Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nabavila firma “Srebrena malina” iz Srebrenice. U cijeloj priči sada se kao posrednik pojavljuje firma iz Crne Gore.

Kupovina respiratora - Klix

Nabavka prijeko potrebnih 100 respiratora mogla bi imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug sklopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore, a u konačnici i BiH.

“BTL Medical Montenegro” je privatna firma iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme. Oni 14. aprila sklapaju ugovor s prodavcem 100 respiratora iz Kine firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura (7,6 miliona KM). Podsjetimo da je Federacija BiH za kupovinu izdvojila 10,5 miliona KM, što je otprilike 5,36 miliona eura.

Istog dana, dakle 14. aprila, napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora gdje se u priču sada uključuje i bh. firma “Srebrena malina”. U aneksu ugovora je jasno definisano da je prodavac respiratora kineska firma “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, kupac je kao posrednik crnogorska firma “BTL Medical Montenegro”, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se “Srebrena malina” koju zastupa Fikret Hodžić, saznaje “Klix“.

Specifikacija respiratora je identična kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme. Dakle, “Srebrena malina” je kupila 100 respiratora model ACM812A za 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura.

U aneksu ugovora je navedeno: “Krajnji kupac se obavezuje da ima kvalifikacije i uvjete za kupovinu i prodaju proizvoda u skladu s ovim dokumentom i izvršavanje odgovarajućih obaveza”.

Da li je “Srebrena malina” imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala. Prvo, ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. aprila. Postavlja se pitanje kako je onda “Srebrena malina” mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. aprila, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek sutradan, 15. aprila, potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija “Srebrena malina” ovlaštena da obavi uvoz, carinjenje i registraciju respiratora.

Garancija proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

Na osnovu predračuna je vidljivo da je “Srebrena malina” cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini “Srebrena malina” je platila 8.950 eura, dok je čarter let Sarajevo – Peking – Sarajevo plaćen 297.286 KM.

Regionalna pozadina

Tokom marta privatna beogradska firma Sinofarm, koju je angažovala država Srbija, naručuje 400 respiratora (200 manjih za vozila hitne pomoći i 200 većih i skupljih). Za taj posao Sinofarm angažuje posrednika, a to je ranije spomenuta “BTL Medical Montenegro” iz Podgorice. S njima sklapaju dva ugovora ukupne vrijednosti 8,9 miliona eura.

Prvi ugovor je potpisan 28. marta za nabavku 200 respiratora model ACM812A, ukupne vrednosti 5 miliona eura, a drugi o nabavci 200 respiratora marke Shangrila 510S, od 29. marta, ukupne vrednosti 3,9 miliona eura.

Rok za isporuku skupljih i većih respiratora bio je već 30. mart, a onih jeftinijih i manjih 14. april 2020. godine, piše srbijanski Javno.rs koji se detaljno bavio ovim problemom.

“Sinofarm” je 30. marta avansno uplatio cijeli iznos od 8,9 miliona eura podgoričkoj firmi BTL Medical Montenegro, ali je problem nastao, kako tvrdi crnogorska firma, jer je novac kasno uplaćen, odnosno sa zakašnjenjem od nekih šest sati i zbog toga navodno respiratori nisu mogli biti preuzeti s lagera u Pekingu. Tako je glasilo obrazloženje crnogorske firme.

Potom srbijanska firma “Sinofarm” jednostrano raskida ugovore i traži povrat novca.

Podgorička firma je beogradskoj vratila samo 3,9 miliona eura jer, kako tvrde, “zbog poremećaja na tržištu” nije mogla isporučiti 200 respiratora marke “Shangrila 5105” (mobilni respiratori za vozila hitne pomoći), prenosi in4s.net.

Tako “Sinofarm” još uvijek potražuje 5 miliona eura za respiratore model ACM812A. Priča se dalje širi da podgorička firma nije direktno nabavljala respiratore u Kini, već da je i ona koristila posrednike i to jednu firmu s Kipra, koja se bavi trgovinom oružjem, te jednu firmu iz Rijeke.

Na koji način je “Srebrena malina” došla u priliku da trguje i posreduje s firmom iz Podgorice prilikom nabavke respiratora je posebno pitanje. Da li je “Srebrena malina” iskoristila raskid ugovora “Sinofarma” i “BTL Medicala Montenegro” pa ušla u posao i preuzela respiratore koji su bili namijenjeni za Srbiju i koji su već čekali na lageru? I u konačnici ostaje otvoreno pitanje kakvi su respiratori kupljeni. Odgovor ćemo saznati kada neko konačno otvori kutije.

Cijeli slučaj istražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a predmet vodi državno tužilaštvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh