BiH

Ilija Cvitanović: Vidimo se na misi za Bleiburg u katedrali u Sarajevu

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra da je pritisak na Katoličnu crkvu u BiH da otkaže misu za Bleiburg u Sarajevu neprihvatljiv.

Ilija Cvitanović - Haber.ba

“Neprihvatljiv, neodgovoran i pokvaren pritisak na Katoličku crkvu i kardinala Puljića zbog organiziranja svete mise u katoličkom objektu – Katedrali u Sarajevu za nevino poginule žrtve hrvatskog naroda na Blajburškom polju i na mnogim drugim ratištima Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, rekao je Cvitanović.

Podsjetimo, nedavno je u Sarajevu najavljeno održavanje mise za žrtve Bleiburga, a koja je posvećena vojnicima NDH, ustašama i domobranima, koji su prilikom povlačenja iz oslobođene Jugoslavije zarobljeni nakon čega je nepoznati broj likvidiran.

“Je li nam to pokušavate zabraniti i da se molimo za duše naših pokojnika nevino stradalih po završetku II. svjetskog rata? Vidimo se 16.05. na misi u Katedrali u Sarajevu”, poručio je Cvitanović.

Misu za Bleiburg redom osuđuju antifašističke organizacije u BiH te većina političkih partija s obzirom na to da se obilježavanje događaja u Bleiburgu nerijetko koristi za relativiziranje prošlosti, promociju fašizma i izjednačavanje izdajničkih snaga NDH i partizana – oslobodilaca tadašnje zajedničke države, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh