BiH

Institut za zdravlje RS reagovao na informaciju o cijenama testiranja na koronu

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske stigla je reakcija u vezi sa uslugom komercijalnog testiranja na korona virus u kojoj demantuju informacije o cijeni testa.

Testiranje na virus korona - DW.com

“U toku današnjeg dana u pojedinim medijima objavljena je informacija da JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske naplaćuje uslugu komercijalnog testiranja 200 KM dok to ‘isto’ testiranje u FBiH, u privatnim laboratorijama, košta 60 KM. S obzirom da do sada nismo dobili uput koji se odnosi na navedenu informaciju, ovim putem želimo da obavijestimo javnost, ali i da demantujemo poluinformacije koje narušavaju ugled JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i izazivaju nezadovoljstvo među našim građanima”, istakli su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako navode, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus SARS-CoV-2 koja košta 200 KM i u pitanju je RT-PCR metoda za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, ne samo virusa korona.

“Rezultat ove analize jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje. Cijena ovakvog testiranja u zemljama u regionu veća je od cijene koju smo definisali i kreće se oko 200 evra”, naglašavaju.

“S obzirom na informacije da pojedine laboratorije u BiH rade analize na virus korona po daleko nižim cijenama, želimo ovim putem da obavijestimo građane da je u tim laboratorijama u pitanju serološka analiza koja nije validirana, te nije preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije”, istakli su u saopćenju.

Naglašavaju kako je u tim navodima napravljeno poređenje dvije različite vrste testa.

“Takođe, ovim putem želimo da naglasimo, da je testove za ovu vrstu usluge JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, obezbijedio sam, iz vlastitih sredstava te da isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske”, saopćeno je.

Naveli su kako je JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do današnjeg dana testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

“Radnici JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske imaju ogromnu odgovornost i svoj posao rade savjesno. Osuđujemo svaki pokušaj narušavanja ugleda i digniteta ustanove i zaposlenih sa neprovjerenim informacijama”, stoji u saopćenju, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh