BiH

BiH na trećem mjestu nakon Bugarske i Albanije po najboljoj epidemiološkoj slici

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova održana je sedma Konferencija ministara za područje zdravstva na kojoj je razgovarano o epidemiološkoj slici u BiH..

Korona virus u BiH - Twitter

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova održana je sedma Konferencija ministara za područje zdravstva na kojoj je razgovarano o epidemiološkoj slici u BiH, poduzetim mjerama
zaštite i njihovim učincima, privatnim pošiljkama lijekova za pacijente u potrebi, statusu lijekova i drugom valu borbe protiv Corona virusa (psihosocijalnim aspektima borbe).

Na Konferenciji su učestvovali entitetski ministri zdravstva, šef odjela za zdravstvo u Brčko distriktu, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a u BiH, a predsjedavala je
ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević predsjedavala.

Govoreći o epidemiološkoj slici učesnici su se složili da je u ovom trenutku slika uistinu zadovoljavajuća, da broj oporavljenih raste i da je to pozitivan i ohrabrujući pokazatelj. Na pitanje o vrhuncu pandemije nije bio moguć jedinstven i konačan sud upravo zato što se svakih četrnaest dana može mjeriti učinak za prethodni period. Imajući u vidu ublažavanje mjera tek predstoji period praćenja ponašanja stanovnika Bosne i Hercegovine.

Do ovog trenutka su ponašanje i disciplina stanovnika BiH uz mjere pokazali izuzetan rezultat jer se nije dogodio eksponencijalni rast oboljelih i zaraženih. Prema riječima direktora ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu Victora Olsavszky, slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici, BiH se nalazi na trećem mjestu nakon Bugarske i Albanije po najboljoj epidemiološkoj slici.

Govoreći o privatnim pošiljkama lijekova postignut je dogovor da će se, u najkraćem roku, entitetska ministrstva, a nakon što je Agencije za lijekove dala pozitivno mišljenje, izjasniti o inicijativi Uprave za neizravno oporezivanje. I konačno, učesnici su razgovarali o nužnom pokretanju svih aktivnosti koje će doprinijeti osnaživanju građana kako kroz psihosocijalne aspekte tako i gospodarstvene koji su pogođeni zatvarajem poduzeća i smanjenjem radnih mjesta. Svjetska zdravstvena organizacija i UN ured u BiH će dati potporu svim idejama Ministarstva civilnih poslova BiH.

Period koji slijedi jeste period u kojem se oslanjamo na savjest žitelja BiH koji su do sada okazali puno razumijevanje prema situaciji, mnogo odgovornosti i discipline što će, ako bude nastavljeno doprinijeti potpunom ublažavaju posljedica Corona virusa uz nadu da će nastojanja svjetskih znanstvenika uroditi polodom i da će vakcina biti u što skorijem periodu na tržištu, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh