BiH

Defile autobusa kroz Sarajevo: Turistički radnici traže podršku vlasti i poručuju da su spremni za putovanja

Na ovaj način su željeli da skrenu pažnju na svoj trenutni status.

Defile autobusa kroz Sarajevo - Twitter

Performansom ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i defileom autobusa kroz grad prevoznici, turističke agencije i hotelijeri skrenuli su pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze zbog mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja nove vrste koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Defile autobusa kroz Sarajevo – Anadolija

Vlastima su poručili: “Ne zaboravljajte na granu turizma, ona pokreće 67 drugih grana u državi. Podržite nas!“.

Muamer Lutvić, direktor turističke agencije Centrotours i član Upravnog odbora Udruženja turističkih agencija BiH, izjavio je za AA da su danas imali okupljanje radnika u putničkim agencijama iz cijele BiH.

Muamer Lutvić – Anadolija

Na ovaj način su željeli da skrenu pažnju na svoj trenutni status. Da kažu koji su to osnovni problemi sa kojim se susreću kao dio turističke industrije u BiH. Danas je tu bilo od 70 do 80 autobusa različitih firmi. Ovo je prvo okupljanje, a vjerovatno neće biti i zadnje“, rekao je Lutvić navodeći da su performasom s koferima željeli poručiti da su oni spremni za putovanja.

Defile autobusa kroz Sarajevo – Anadolija

Podsjetio je da se koronavirus u BiH pojavio u martu nakon čega je došlo do obustave rada.

Međutim, putničke agencije su osjetile problem još krajem prošle godine. Početkom januara smo počeli da otkazujemo određena putovanja, da bismo kulminaciju doživjeli sredinom marta kada su u BiH zatvorene sve putničke agencije“, podsjetio je Lutvić.

Kako je kazao, rad putničkih agencija nije zabranjen, ali s obzirom da su zatvoreni aerodromi i granice, jednostavno radnici u putničkim agencijama ne mogu raditi.

Ono što je paradoks svega jeste da su naše vlasti, kada su donosile određene zakone na različitim nivoima, jednostavno zaboravile na putničke agencije. Ono što je razlika između nas i kolega u regiji i cijeloj Evropi jeste u tome da su države prepoznale putničke agencije i donijele niz mjera za pomoć istim“, pojasnio je Lutvić.

Defile autobusa kroz Sarajevo – Anadolija

Pozvao je vlasti da konačno shvati važnost putničkih agencija i turizma.

Turizam je kod nas rastao zadnjih godina, deset, 12 posto, velike svjetske aviokompanije su počele da lete na sarajevski aerodrom, značajan broj turista je dolazio, rastao je i broj putnika iz BiH prema vani“, poručio je Lutvić.

Kako je kazao, uplaćena su ogromna sredstva po različitim osnovama u različite budžete.

Mi sada tražimo da vlast uradi ono što joj je posao, a to je da zaštiti svoju industriju. Turistička industrija će se zadnja oporaviti zbog toga je potrebno da vlast reaguje i pomogne toj industriji da opstane. Jer ako se ne učini ništa, mi ćemo situaciju da će značajan broj turističkih agencija da bankrotira, značajan broj će otpustit radnike…“, rekao je Lutvić.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh