BiH

"Freedomhouse" – BiH i Makedonija najgore po slobodi medija u regionu

Mediji i novinari u BiH su, uz Makedoniju, najmanje slobodni u regionu, sudeći prema listi koju je danas objavila organizacija "Freedomhouse", a povodom Svjetskog dana slobode medija, javlja NAP.

No image - Haber.ba


"Freedomhouse" (Foto: Oslobođenje)

Bosna i Hercegovina je, na listi svjetskih zemalja, zauzela mjesto ispod svjetskog prosjeka, u rangu sa Haitijem i Panamom. Stručnjaci ove organizacije su sve svjetske zemlje svrstali u tri kategorije, one gdje su novinari i mediji slobodni, tamo gdje su djelomično slobodni i zemlje gdje ta vrsta slobode ne postoji.

BiH i cijeli region jugoistočne Evrope su kategoriji djelomično slobodnih, ali su zemlje ipak rangirane po ostvarenim slobodama.

Jedino je od zemalja regiona Makedonija lošije rangirana. Prema bodovanju od mogućih 200 bodova (više je lošije), BiH je ostvarila 103 boda, bolji od nas su Albanija i Kosovo sa 98 bodova, Hrvatska je  također bolja sa 83 boda, dok su najbolje rangirane Crna Gora (78) i Srbija (74).

Stoga su, prema toj listi mediji i novinari najslobodniji u Srbiji, što je iznenađenje obzirom na tvrdnje tamošnjih organizacija za slobodu medija. Inače, cijelokupna zapadna Evropa, Sjeverna Amerika i Australija su ocijenjene kao država slobode, dok je većina Afrike i Azije u kategoriji neslobodnih. Najbolje rangirane su Holandija i Švedska, a najgore Gvatemala, Uzbekistan i Sjeverna Koreja, javlja NAP.

(oslobođenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh