BiH

Poplave u BiH – Proglašeno vanredno stanje u Republici Srpskoj

„Situacija u Bijeljini i Šamcu je dramatična, ali zahvaljujući pomoći Slovenije, Hrvatske i OS BiH, stigli su veliki helikopteri koji značajno olakšavaju transport pomoći u te dvije opštine“, naglasila je premijerka RS Željka Cvijanović.

No image - Haber.ba


Poplave, Banja Luka (Foto: Oslobodjenje)

Vlada Republike Srpske danas je donijela odluku o proglašenju vanrednog stanja u RS, saopštila je premijerka RS Željka Cvijanović.

„Ova odluka donijeta je na osnovu preporuke Štaba za vanredne situacije u RS i želim da obavijestim javnost da od danas na snagu stupaju posebne mjere ponašanja i za građane i za privredne subjekte koje će biti na snazi sve dok  odluka o vanrednom stanju bude na snazi“, istakla je Cvijanović.

Dodala je da su na osnovu njene odluke u Štab za krizne situacije uključeni svi ministri u Vladi RS te da je svako od njih dobio konkretna zaduženja za djelovanje u sanaciji šteta izazvanih poplavama.

Cvijanović je saopštila da se stanje u Doboju poboljšava i da je sada već moguće da se visokim kamionima može ući u taj grad i početi dostavljati pomoć.

Kada je u pitanju Doboj, navela je da je u stalnom kontaktu s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem te da je od njega dobila informacije da je brana na jezeru Modrac sigurna, da na njoj pada nivo vode i da nema potrebe da se među građanima Doboja izaziva dodatni strah i panika.

„Situacija u Bijeljini i Šamcu je dramatična, ali zahvaljujući pomoći Slovenije, Hrvatske i OS BiH, stigli su veliki helikopteri koji značajno olakšavaju transport pomoći u te dvije opštine“, naglasila je Cvijanović.

Dodala je da je stanje izazvano poplavama teško i u Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici, ali da je „uvjerena da se neće desiti katastrofa kakva je pogodila Doboj i Bijeljinu“.

„Ovo je teško vrijeme, iako neću nikoga da plašim, ali moram kazati da će štete biti katastrofalne“, podvukla je premijerka RS.

Izjavila je da stanovništvu na poplavljenim područjima nedostaju ćebad, topla odjeća, vreće za spavanje, higijenske potrepštine, te apelovala  na sve koji su u mogućnosti da dostave pomoć u tim artiklima.

(buka)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh