BiH

Vjekoslav Bevanda – Bez proglašenja vanrednog stanja na nivou BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da se nisu stekli uslovi za proglašenje vanrednog stanja na nivou BiH.

No image - Haber.ba


Vjekoslav Bevanda (Foto: manager)

“Da bi vanredno stanje bilo proglašeno, potreban je zahtjev Kordinacionog tima pri Ministarstvu bezbjednosti, a on nije došao”, rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu, ističući da Savjet ministara ne može drugačije donijeti odluku o proglašenju vanrednog stanja.

On smatra da, nakon što su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt proglasili vanrednu situaciju, takva odluka na nivou BiH nije prioritet.

Bevanda je podsjetio da je Savjet ministara BiH do sada za područja ugrožena poplavama odobrio 800.000 KM pomoći iz budžetskih rezervi.

Navodeći da se ta sredstva “polako približavaju kraju”, Bevanda je rekao da je Savjet ministara BiH spreman da iz budžetskih rezervi odobri dodatna sredstva.

U budžetu BiH za ovu godinu za budžetsku rezervu namijenjeno je ukupno 3,7 miliona KM.

On je dodao da se intenzivno radi na inicijativi za zajednički pristup Srbije, BiH i Hrvatske za pomoć iz evropskih fondova za poplavljena područja, pri čemu je Hrvatska nosilac tih aktivnosti.

“To zahtijeva procedure i procjenu šteta, jer se ti fondovi za prirodne katastrofe odobravaju ukoliko je šteta iznad određene sume”, zaključio je Bevanda.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh