BiH

Istraživanje BDP-a – Građani BiH među Evropljanima koji najmanje troše

​Prema rezultati istraživanja Evropskog programa upoređenja cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP), bruto domaći proizvod po stanovniku u Bosni i Hercegovini, izražen u standardu kupovne moći za 2013. godinu, iznosi 29 posto prosjeka Evropske unije (EU), javlja Anadolija.

No image - Haber.ba


Siromaštvo (Foto: Arhiva)

Također, Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Finska, Francuska i Velika Britanija ostvarile su individualnu potrošnju po stanovniku, mjerenu prema standardu kupovne moći, između 10 i 20 posto iznad prosjeka 28-člane Evropske unije.

Prema ovoj studiji, Njemačka je 25 posto iznad prosjeka EU-a, a Holandija 10 posto.

Luksemburg je, ipak, ostvario najveći nivo individualne potrošnje po stanovniku, tačnije 40 posto iznad prosjeka EU-a.

S druge strane, Irska, Italija i Španija su bile 10 posto ispod, a Malta i Grčka između 10 i 20 posto ispod prosjeka Evropske unije. Rumunija i Bugarska su zabilježile najslabiji rezultat, jer su ostvarili individualnu potrošnju po stanovniku koja je 50 posto ispod prosjeka EU-a.

I na kraju, zemlje kandidati za pristup EU zabilježile su između 30 i 70 posto ispod prosjeka EU-a.

Bosna i Hercegovina je na pretposljednjem mjestu sa ostvarenim nivoom individualne potrošnje po stanovniku od 62 posto ispod prosjeka Evropske unije

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh