BiH

19. godišnjica genocida u Srebrenici – Suze i tišina nakon ispraćaja tabuta iz Visokog

Sa suzama u očima i prisjećajući se teških događaja od prije 19. godina, tabute sa 175 žrtava srebreničkog genocida koje će 11. jula biti ukopane u mezarju u Potočarima ispratili članovi porodica, komšije, prijatelji i brojni građani

No image - Haber.ba


(Foto: Facebook)

Samo suze i tišina ostali su iza tužne kolone koja je danas sa tabutima 175 žrtava srebreničkog genocida krenuta put Potočara, gdje će u petak biti obavljena dženaza u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, javlja Anadolu Agency.

Dževada Halilović danas je iz Visokog ispratila oca Džemala i djevera.  Ona je u srebreničkom genocidu izgubila oca, brata, dajdže, dva djevera i svekra.

“Danas ispraćam oca Džemala i djevera. Oca su odveli ispred mojih očiju”, ispričala je Dževada.

Prisjećajući se dana kada je posljednji put vidjela oca Džemala, sa suzama u očima, Dževada kaže da su se rastali u Potočarima.

“Tada sam imala bebu. Zajedno smo išli do Potočara. Kada smo prolazili kroz njihove ruke, on me je pustio. Meni su rekli da prođem, dok su njega ostavili. Vrištala sam, ali otac se nije okretao, samo je išao naprijed”, ispričala je Dževada.

Kako kaže, danas joj je jako teško prisjećati se tih dana.

“Kao da se sve sada dešava. Nakon 19 godina, ponovo vidim svog oca”, kaže Dževada.

Hamida Hukić je iz Visokog ispratila tabute sa posmrtnim ostacima svekra i brata.

“Ostale sam sve ukopala, sina, muža, dva djevera, dajdžiće, tetiće. Više od 35 članova familije sam ukopala u Potočarima”, ispričala nam je vidno potresena Hamida.

Među brojnim rođacima i članovima porodica koji su danas iz Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko, gdje se odvija proces identifikacije posmrtnih ostataka žrtava genocida ekshumiranih iz masovnih grobnica, ispratili tabute svojih najmilijih nalazi se i Fatima Mujić koja je u srebreničkom genocidu izgubila tri sina, muža, oca i tri brata.

“Prethodnih godina sam ukopala dva sina i muža, dva brata i bratiće. Tražim najstarijeg sina”, kazala je Fatima.

U Visoko je danas došla kako bi ispratila tabute sa žrtvama srebreničkog genocida koje će ovog 11. jula biti sahranjene u mezarju u Potočarima.

“Ovo su sve moja djeca, braća i roditelji”, kaže Fatima kroz suze.

Šefko Ljeskovica došao je u Visoko da isprati nekoliko rođaka, ali i ostale žrtve srebreničkog genocida.

Konvoj s tabutima koji je krenuo jutros nešto iza deset sati,  na putu za Potočare, zaustavit će se ispred državnog Predsjedništva u Sarajevu, gdje će brojni glavnog grada BiH odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Konvoj će potom nastaviti put do konačnog odredišta u Potočarima, gdje će 11. jula, u prisustvu desetina hiljada ljudi biti obavljena kolektivna dženaza.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Senad Beganović koji je u vrijeme ubistva imao 14 godina. Ove godine će među 175 žrtava biti ukopano 15 maloljetnika.

Najstarija žrtva je Hurem Begović, koji je imao 79 godina kada je ubijen.

U mezarju u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari dosad je ukopano 6.066 žrtava srebreničkog genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja VRS, ubijeno je više od osam hiljada ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Genocid u Srebrenici je najveći masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh