BiH

19. godišnjica genocida u Srebrenici – Potočari: U iščekivanju dženaze članovi porodica se opraštaju od najmilijih (FOTO)

U tišini Memorijalnog centra u Potočarima gdje se nalaze tabuti sa 175 žrtava genocida u Srebrenici koji će danas biti ukopani nakon kolektivne dženaze, opraštaju se članovi porodica, komšije, prijatelji…

No image - Haber.ba


(Foto: Anadolija)

Više hiljada članova porodica 175 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici od ranih jutarnih sati nalaze se u Memorijalnom centru Potočari gdje će danas biti upriličen posljednji ispraćaj za njihove najbliže, prenosi novinar Anadolu Agency.

Majke, sestre, braća i rijetki preživjeli očevi, obilaze iskopane mezare u kojima će njihovi sinovi nakon današnje kolektivne dženaze naći vječni smiraj.

U Memorijalnom centru Potočari, i pored velikog broja ljudi koji se tu nalaze, vlada tišina koju povremeno prekida učenje odlomaka iz Kurana, plač i jecaji majki.

Pedesetak autobusa sa ljudima iz svih dijelova BiH već je stiglo u Potočare, a očekuje se dolazak još stotinjak autobusa sa onima koji će prisustvovati komemoraciji.

Nakon više decenija provedenih u masovnim grobnicama i identifikacionim centrima posmrtni 175 Srebreničana danas će okončati posljednje putvanje započeto prije dva dana u Visokom.

Smiraj u mezarju u Potočarima će pronaći trojica braće Delić – Dahmo, Hamdija i Suljo.

Srebrenička majka Hasiba Salkić ukopat će dvojicu sinova – Omera (25) i Refika (20). Posljednji put ih je vidjela kad su krenuli u šumu kako bi stigli do slobodne teritorije, u julu 1995. godine. Njihovi nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u martu prošle godine.

Asim Osmić sahranit će sina jedinca, Aziza, koji je imao svega 20 godina kad je ubijen.

U mezar će biti spuštena i najmlađa žrtva od 175 koje će biti sahranjene danas, Senad Beganović koji je imao 14 godina kad je ubijen.

Najstarija žrtva kojoj će  danas biti klanjana dženaza je Hurem Begović, koji je ubijen kad je imao 79 godina.

U Potočare iz svih pravaca pristižu građani, čak, i pješice.

U Srebrenici i Potočarima jutros ne pada kiša, mada je najavljivana.

Komemoracija žrtvama genocida počinje u 11 sati, a nakon džuma-namaza bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava. Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dosad je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopano 6.066 žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U genocidu koji su izvršili pripadnici tadašnje VRS pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, dok je protjerano na desetine hiljada ljudi.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh