BiH

Ilijaš – Ramazan u Centru za odvikavanje od droga: Druženje, smirenost, čišćenje duše… (FOTO)

Odviknuti se navike je teško, odviknuti se loše navike često je složen proces. U vrhu loših navika zasigurno je droga, heroin je ekvivalent, međutim, rješenje postoji, pronašao ga je Ključanin sa adresom u Švedskoj Enis Karadžić, on je izlaz našao u religiji, islamu, i sada kroz smijeh kaže da "uzima" samo abdest, vjersko pranje određenih dijelova tijela, i da mu je to dovoljno.

No image - Haber.ba


Ramazan u Centru za odvikavanje od droga (Foto: Oslobođenje)

On je korisnik Centra za borbu protiv ovisnosti od droga “Izlaz” iz Ilijaša, nedaleko od Sarajeva, a u razgovoru za Fenu kaže da je poslije 25 godina korištenja narkotika upoznao sebe, spoznao svoje vrijednosti, kroz religiju.

Suština i smisao

U Centar je došao prije četiri mjeseca, tu je dočekao i ramazan, mjesec posta kod muslimana, siguran je da je to jedna od pozitivnijih stvari koje je spoznao u svom životu.

– Nikad prije nisam postio, niti jedan sat, kad majka napravi kolače za Bajram shvatim da je ramazan bio i prošao, ali sada ne mogu da vjerujem koliko sam sretan i zadovoljan u njemu – naglašava Karadžić.

Istakao je da se bojao kako će prvi dan posta proći, radi u kuhinji i to mu je bilo dodatno iskušenje, ali sada kaže da uopće nije teško postiti i da mu radna obaveza samo pomaže da vrijeme prije prođe.

Smirenost cimera, tolerancija i druženje uz iftar, naglašava, dodatna su motivacija za post.

Kako dani ramazana prolaze, upoznaje i doživljava nove i stvarne vrijednosti ramazana i posta.

– Svakim danom sam zadovoljniji i sve manje sam fokusiran na hranu i kafu. Smisao ramazana je da ‘očistiš’ i dušu, to je kao neka inventura – istakao je Karadžić.

Priču je zaključio porukom i željom da niko ne ulazi u krug droge, niti onaj najširi, jer kako kaže “sekunda je dovoljna da se upadne u pakao”.

– Poruka svima koji imaju problem sa drogama je da sami sebi priznaju, to je najveći korak, kad sebi priznaš da si narkoman, na dobrom si putu ka rješavanju problema – akcentirao je Karadžić.

Bivši štićenik, a sada zamjenik upravnika Centra Almir Karadža kaže da je prošao isto kao i Karadžić, u Centru je dočekao prvi ramazan gdje su mu rekli da se ne smije jesti i piti i mislio je da je to bit tog mjeseca.

Kako su ramazani prolazili, upoznavao je suštinu i smisao.

– Sada, poslije osam godina, razumijem šta su vjera, nada, ramazan. Kako se kraj ramazana bliži, tako me neka tuga obuzima. Kroz vjeru, a posebno ramazane, upoznao sam sebe, svoju originalnu ličnu kartu, ko sam ja – istakao je Karadža.

Prvi ramazan u Centru mu je bio veliki izazov, kao i svim drugim korisnicima, ali sada, kaže, vidi da mu je to najdraži ramazan i da je bilo najlakše postiti. Smatra da je vani, u gradu, među svijetom, mnogo teže i zahtjevnije.

“Sajam” Božije milosti

Kad je u pitanju njegovo viđenje momaka u Centru za vrijeme ramazana, navodi da je vidljiva velika pozitivna promjena.

– Iako su momci poslušni, pametni, od kada je počeo ramazan još su smireniji i vide se njihove originalne pozitivne ličnosti – rekao je Karadža.

Većina štićenika najviše se raduje iftaru, s obzirom na to da im je gotovo svima prvi ramazan da poste, ali sretni su i zbog večernjih druženja, učenja.

– Ramazan je dodatni motiv, to je “sajam” Božije milosti, to sve doprinosi njihovovom izlječenju – dodao je Karadža.

Njegova najdraža ramazanska aktivnost u Centru je zajednički iftar na kojem se okupe momci koji su prošli program odvikavanja i koji su sada u programu. Iftar okupi stotinjak prijatelja koji su prošli kroz Izlaz.

Centar za borbu protiv ovisnosti od droga Izlaz je nevladina organizacija, postoji deset godina, i kroz Centar je prošlo 350 korisnika.

Upravnik Amir Turković je pojasnio da je korištenje usluga te ustanove besplatno, te da je napravljena da pomogne porodicama u koje je ušao veliki problem, ovisnost.

Mišljenja je da je ustanova zatvorenog tipa, sa vjeronaukom i psihološkom podrškom kao glavnim fokusima rada, najefikasnija metoda.

Centar se finansira od donacija i dotacija, kaže Turković, a svake godine apliciraju na razne projekte te na taj način dobiju određena sredstva.

– Zahvaljujući donatorima i volonterima egzistiramo, ali situacija nije na zavidnom nivou – kazao je Turković te dodao da je za funkcioniranje centra potrebno oko 700.000 KM godišnje.

Centar raspolaže parcelom od 60 dunuma u mjestu Suhodol kod Tarčina, na kojoj uzgajaju poljoprivredne kulture. Turković smatra da bi se izgradnjom centra na toj lokaciji i ulaganjem određenih sredstava stvari znatno promijenilie, povećao bi se broj mjesta za korisnike, a uz stočarstvo, voćarstvo i poljoprivredu centar bi 80 posto bio samofinansirajući.

U okviru Centra djeluju klub za resocijalizaciju Neovisnost, savjetovalište i klub roditelja.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh