BiH

Dan šehida – Zajedno podignute bosanska i američka zastava na Wall Streetu

Dvije zastave velikih dimenzija, bosanskohecegovačka i ona Sjedinjenih Američkih Država (SAD) podignute su danas na jarbole ispred Bowling Green Parka, na raskršću najduže njujorške avenije Broadway i ulice Morris Street, u samom financijskom srcu Manhattana na Wall Streetu, prvi put na ovakav način uz javnu manifestaciju.

No image - Haber.ba


Bosna i Hercegovina (Foto: Arhiva)

Prema riječima organizatora iz Bosanskohercegovačkog islamskog centra (BHIC) u New Yorku, događaj je organizovan u povodu Dana šehida uz suradnju nacionalnih turskih udruga u New Yorku, koje je koordinirao Ali Cinar.

Ovogodišnja ceremonija se podudara sa Danom šehida i danom sjećanja na sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, na one koji su dali svoje živote u odbrani domovine, kaže se u priopćenju poslanom na adresu dopisništva Anadolu Agencije (AA) u New Yorku. Napominje se i da se “ovaj dan obilježava u bosanskim zajednicama u cijelom svijetu, ovog drugog dana ramazanskog Bajrama”.

Ceremonija je otpočela intoniranjem nacionalnih himni SAD i Bosne i Hercegovine. Predstavnica bosansko-američke zajednice Alisa Matijević kratko se obratila prisutnima, navodeći značaj podizanja bh. zastave kao nezavisne i suverene države upravo na tom mjestu u New Yorku. 

U znak sjećanja na žrtve stradanja u BiH u ratu od 1992. do 1995., američka i bosanskohercegovačka zastava prvo su podignute na pola koplja uz minutu šutnje.

U okviru ceremonije, prisutnima se obratio i Ibrahim Kurtulus iz tursko-američkog Kulturnog Centra u New Yorku.

“Danas se Bosanci širom svijeta, kao i mi bosanski Amerikanci u Sjedinjenim Državama, osjećamo i sretni i tužni, u isto vrijeme”, rekao je za AA Senad Ahmetović, sekretar BHIC u New Yorku.

“Sretni, jer je danas drugi dan Bajrama, praznika koji obiljažava završetak mjeseca posta, mjeseca ramazana. I tužni, jer se na današnji dan prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote za svoju domovinu i svih žrtava masovnih ubijanja i genocida u Bosni”, kazao je naš sugovornik.

Bila je ovo prilika, kako je to rečeno, da se organizatori prisjete i američkih diplomata koji su izgubili svoje živote i, kako su to organizatori naveli, u misiji da osiguraju mir i zaustave genocid u Bosni i Hercegovini.

“Želimo da ovom prilikom poimenice spomenemo trojicu američkih diplomata i odamo počast njima i njihovim porodicama: To su bili Robert C. Frasure (53), specijalni izaslanik predsjednika Clintona za bivšu Jugoslaviju, Joseph Kruzel (50), zamjenik pomoćnika državnog sekretara odbrane za Evropsku uniju i NATO, te S. Nelson Drew (47),  pukovnik američke avijacije i pomoćnik američkog Savjeta za državnu bezbjednost”, naveo je Ahmetović.

“Mi, bosanski Amerikanci smo zahvalni na miru i demokratiji koju uživamo u ovom društvu, čiji smo integralni dio. U nastojanju da promovišemo mir moramo se sjetiti svih žrtava genocida i pobrinuti se da Srebrenica, Prijedor, Višegrad, Foča, Šahmanovići… ali i Ruanda nikada više ne ponove”, rekao je Ahmetović.

Na ovogodišnjoj prvoj ceremoniji podizanja zastava prisutnima se prvo obratio predsjedavajući (chairman) Bowling Green Park Asocijacije Arthur Piccolo, koji je pozdravio početak ove manifestacije koja bi, kako se to organizatori nadaju, mogla prerasti u tradiciju.

Predstavnici bh. zajednice u New Yorku namjeravaju, kako je to rečeno AA, nastaviti ovu “tradiciju podizanja zastave svake godine 11. jula na Dan komemoracije genocida u Srebrenici, kao trajno podsjećanje na sve žrtve genocida”.

Ovo je prva ovakva ceremonija uoči velike komemoracije 20. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula iduće godine.

AA doznaje da se taj datum planira obilježiti u New Yorku u ljeto naredne godine sa događajima koji će biti vezani za komemoraciju u Ujedinjenim narodima.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh