BiH

"Yunus Emre" – Hiljadu studenata iz BiH putuje u Istanbul (VIDEO)

Studenti iz Bosne i Hercegovine uz podršku Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Sarajevu imat će priliku da posjete Istanbul, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba


Studenti (Foto: Ilustracija)

Naime, u okviru projekta Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), koji je privukao veliku pažnju među bh. studentima, ukupno hiljadu studenata će autobusima posjetiti Istanbul gdje im je organizovan smještaj. Studenti će platiti po 200 KM, a u Istanbulu ostati pet noći, odnosno šest dana.

Direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman za AA je izjavio da su podržali projekat SPUS-a kako bi omogućili bh. studentima da posjete Istanbul.

“Osigurali smo mjesto gdje će boraviti studenti kao i besplatnu posjetu muzejima. Grupa od 50 studentima će imati čast da večeraju sa ministrom kulture. Trenutno pregovaramo oko toga da studenti posjete i druga atraktivna mjesta kao što su Vialand i Akvaryum. Želimo sa ovim studentima nastaviti saradnju”, rekao je Yaman.

Istakao je da je ovo dobra prilika da studenti iz BiH upoznaju Tursku, njenu kulturu i običaje.

“Ovo je dobra prilika da studenti upoznaju Tursku. Nadamo se da ćemo nakon ove posjete imati još snažnije i bliže odnose. Ovo je vrlo važno za Tursku ali i za BiH”, kazao je Yaman.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Ahmed Nurković je podsjetio da će hiljadu studenata 9. avgusta krenuti na put za Istanbul.

“Studenti sa velikim nestrpljenjem čekaju da vide Istanbul. Tokom posjete želimo razviti nove projekte u Istanbulu sa tamošnjim udruženjima. Do sada smo u okviru Studentskog parlamenta organizovali putovanja u Pariz, Rim, Beč, Prag i Berlin, ali uvijek u manjim grupama od 50 do 100 studenata. Ovo je najveća grupa studenata s kojom organizujemo putovanje”, rekao je Nurković.

Ističe kako Bosanci i Hercegovci vole posjećivati Istanbul jer taj grad ima posebnu atmosferu.

“Do sada smo u Istanbul putovali tri puta. Oko 1.500 studenata je podnijelo zahtjev da ove godine putuje u Istanbul, ali nismo imali mjesta za sve njih. Nadam se da ćemo narednih godina omogućiti svima da posjete ovaj grad”, napomenuo je Nurković.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh