BiH

Visokog standarda i kvalitete – Istanbul i Konya donirat će autobuse i tramvaje Sarajevu

Grad Istanbul planira donirati 30 autobusa, a Konya 20 tramvaja visokog standarda i kvalitete Sarajevu, koji će biti predati na korištenje sarajevskom javnom gradskom preduzeću GRAS, kazao je gradnačlenik Sarajeva Ivo Komšić nakon jučerašnjeg sastanka sa turskim abasadorom u BiH Cihadom Erginajem.

No image - Haber.ba


Tramvaj (Foto: Ilustracija)

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Cihada Erginaya te mu tom prilikom poželio uspješan mandatni period. Komšić je ambasadora upoznao sa intenzivnom i kontinuiranom saradnjom Sarajeva sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima.

„Grad Sarajevo ima veoma dobre odnose sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske, i to: Bursom, Ankarom, Istanbulom i Konyom u oblastima kulture, obrazovanja, privrede, turizma, sporta, kao i na području zaštite kulturno-historijskog naslijeđa. Namjera nam je takve odnose njegovati i razvijati“, istakao je Komšić.

Ovom prilikom,  gradonačelnik Komšić i ambasador Erginay razgovarali su o realizaciji donacije gradova Istanbula i Konye Gradu Sarajevu.

„Grad Istanbul planira donirati 30 autobusa, a Grad Konya 20 tramvaja visokog standarda i kvalitete, koje će potom Grad Sarajevo predati na korištenje  JKP „GRAS“. Vrijedi istaknuti da je Grad Konya izrazio želju za izgradnjom 50 kuća uništenih  klizištem u Zeničko-dobojskom kantonu, a ova donacija će se također realizirati posredstvom Grada Sarajeva“, kazao je Komšić,  te istakao da će navedene aktivnosti otpočeti nakon što općine Zenica i Žepče ustupe nove lokacije za građenje.

Ambasador Erginay je naglasio da je Turska intenzivno uključena u pomoć Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih klizišta i poplava.

Gradonačelnik Sarajeva upoznao je turskog  ambasadora sa projektom Svjetski forum urbanizma koji se svake dvije godine održava u Sarajevu, a u čijem fokusu će ove godine biti grad Istanbul sa svojim značajnim urbanim projektima. Tim povodom jednoj od ulica grada Sarajeva dodijeljen je privremeni naziv „Istanbul“.

Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao ambasadora da naredne sedmice prošetaju upravo ovom ulicom i u sklopu šetnje posjete gradsku Vijećnicu, koju ambasador Erginay do sada nije imao priliku vidjeti.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh