BiH

Uprava za indirektno oporezivanje i Ustavni sud BiH – Traže pola miliona za nove radnike!

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Ustavni sud BiH, mada im je ovogodišnji budžet veći od prošlogodišnjeg, od Vijeća ministara očekuju novac iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH radi zapošljavanja novih radnika u ovoj godini.

No image - Haber.ba


Zgrada UIO (Foto: Arhiva)

UIO je zbog zapošljavanja još 18 uposlenika iz rezerve zatražila 308.300 KM, a Ustavni sud 215.203 radi prijema još osam ljudi. Ovi zahtjevi još se nisu našli na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH. Nakon uvođenja mjera štednje zbog aranžmana sa MMF-om nova zapošljavanja su zamrznuta, a izuzetak su ona koja svojom odlukom odobri Vijeće ministara.

U UIO kažu da njihov budžet za ovu godinu (oko 113 miliona KM) jeste za oko 15,5 miliona veći u odnosu na onaj za 2013, ali i ističu da povećanje nije odobreno za novo zapošljavanje, nego za kapitalna ulaganja.

“UIO je u februaru zatražila saglasnost  Upravnog odbora da se pokrene postupak novog zapošljavanja državnih službenika u Sektoru za informacione tehnologije. Nakon toga UIO je zahtjev pripremila i proslijedila Ministarstvu finansija i trezora BiH”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO.

Tvrdi da je novim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji u UIO, u IT sektoru sistematizovano 75 radnih mjesta, a trenutno ih radi samo 45.

“U okviru obaveza UIO u procesu evropskih integracija pred IT sektor su postavljeni brojni, veoma složeni zadaci sa kratkim rokovima, koji  neće moći biti izvršeni bez jačanja ljudskih resursa”, objasnio je Kovačević.

Zdravko Đuričić, generalni sekretar Ustavnog suda BiH, kaže da su novac iz rezerve državnog budžeta tražili radi zapošljavanja pet stručnih saradnika, po jednog pravnog savjetnika i referenta na otpremi pošte, te tehničke sekretarice.

“Zahtjev za sredstva za ovih osam uposlenika je zasnovan na  pažljivo odabranim prioritetnim potrebama Ustavnog suda kako bi kvalitetno i efikasno obavljao svoje osnovne funkcije”, rekao je Đuričić, istakavši da će rad Ustavnog suda biti otežan ako im ne bude odobreno ovo novo zapošljavanje.

Naglasio je da je sistematizacijom predviđeno 110 uposlenika u Ustavnom sudu, ali da im pri usvajanju budžeta nikada nije odobren novac za toliki broj ljudi, nego za njih 90. Iako je budžet Ustavnog suda u ovoj godini (oko 5,1 milion KM) za 74.000 KM veći od budžeta u 2013, Đuričić tvrdi da ovo povećanje  “nije državni novac”, nego donacija Ambasade Norveške koja se nije smjela koristiti za novo zapošljavanje.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh