BiH

Oprez! – Banjalučani na moru, lopovi u kućama

Više od stotinu provala i krađa prijavljeno je u prvoj polovini ove godine, a da i vrijeme godišnjih odmora lopovima ide na ruku pokazuje podatak da je samo od maja do jula bilo čak 36 krađa u kućama i stanovima Banjalučana.

No image - Haber.ba


Lopov (Foto: Arhiva)

Prema podacima Centra javne bezbjednosti, provalnici najčešće obijaju kuće čiji se vlasnici nalaze na privremenom radu ili boravku u inostranstvu, a najčešće kradu novac, zlatni nakit i tehničke uređaje.

”Lopovi su različitih profila, počev od lica kojima se nenadano ukaže prilika za izvršenje krivičnog djela pa do povratnika, odnosno osoba koje su već poznate po takvim prekršajima” rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Marija Markanović, za Glas Srpske.

Ona je istakla da oni koji su i ranije krali, prije ponovnog izvršenja krivičnog djela prikupljaju informacije koje se odnose na vlasnike kuća, stanova i poslovnih prostora koja će naknadno biti meta napada.

”Oni prikupljaju podatke o navikama vlasnika, njihovom kretanju, odlasku i povratku do mjesta boravka i druge neophodne informacije koje će im pomoći da što uspješnije realizuju svoj plan i na kraju prikriju radnju krivičnog djela”, kaže Markanovićeva i dodaje da i oštećeni u velikoj mjeri sami doprinose tome što ih zadesi.

”Građani često na javnom mjestu saopštavaju detalje svog kretanja, odnosno odsutnosti iz svojih kuća, a takođe saopštavaju komšijama vrijeme odlaska na godišnje odmore i slično”,  rekla je Markanovićeva.

Prema preporuci policije, najbolji način da se građani zaštite je ugradnja protivprovalnih vrata, kamera sa video-nadzorima, kao i alarmno-dojavnih sistema.

Iz “Krajina osiguranja” kažu da veoma mali broj građana osigurava svoju imovinu.

”Na imovinska osiguranja ne otpada više od deset odsto svih vrsta ugovorenih osiguranja, dok na osiguranje od krađa i manje od pet odsto ”, rekli su u ovoj osiguravajućoj kući.

Kazne

Prema odredbi člana 232 Krivičnog zakona Republike Srpske, za izvršioce krivičnih djela teška krađa propisana je kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina.

(glas srpske)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh