BiH

Sarajevo – Otvorenje škole u Ilijašu san je pretvorio u javu (FOTO)

Svečanosti otvorenja škole, koja predstavlja najveću investiciju u školstvo općine Ilijaš u posljednjih 50 godina, prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je otvorio školu te se obratio prisutnima.

No image - Haber.ba


(Foto: Haber.ba)

Nakon sedam godina izgradnje, danas je svečano otvorena Osnovna škola “Stari Ilijaš” u općini Ilijaš kod Sarajeva. Škola će u ovoj školskoj godini primiti 500 đaka, a u okviru novoizgrađenog objekta nalaze se velika sportska sala, kuhinja, bibiloteka, kao i stomatološka ambulanta.

“Investicija je između 4,5 i pet miliona maraka. Izgradnja je trajala skoro sedam godina, bilo je zastoja zbog ekonomske krize i političkih previranja, ali intenzivno smo radili i, evo, sada smo ovdje”, kazao je direktor škole Mahir Dević.

Načelnik općine Ilijaš  Akif Fazlić kazao je kako je današnji dan praznik građana sa područja općine Ilijaša.

“Prije svega, ovaj dan je praznik za građane Ilijaša. Mi smo sretni zbog toga. Jedan dugi san koji smo sanjali, pretvorio se u javu”, kazao je.

Otvaranju su prisustvovali brojni visoki politički zvaničnici, predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti i brojne druge zvanice. Svečanosti otvorenja škole prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je otvorio školu te se obratio prisutnima.

IZETBEGOVIĆEVA PORUKA UČENICIMA

“Dragi učenici, nastavnici i roditelji, načelniče Fazlić, dragi građani Ilijaša, cijenjeni prijatelji. Znam da ste svi radosni i uzbuđeni u ovom svečanom danu. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo dijeliti radost sa vama.  Ova svečanost poklapa se sa početkom nove školske godine i ja učenicima, roditeljima i nastavnom osoblju od srca želim puno uspjeha u njoj. Posebno poželimo sve najbolje našim prvačićima, ohrabrimo ih i podržimo jer ovo je za njih i njihove roditelje, nane i dede, posebno važan dan kojega će se sjećati cijelog života”, rekao je Izetbegović i učenicima poručio da budu posvećeni, marljivi i vrijedni, da ne propuštaju lekcije, pogotovo one najvažnije.

“Poštujte autoritet vaših učitelja i nastavnika, vaših roditelja, jer znanje i savjeti koje vam oni nesebično prenose teško se nadoknađuju ako se na vrijeme ne usvoje. To je osnovna zadaća u ovom periodu vašeg razvoja kao ličnosti i budućih časnih i uzornih građana ove zemlje.

Dragi građani Ilijaša, ovaj događaj čekali ste dugo. I dočekali nov, prelijep, funkcionalan objekat, na ponos vašeg mjesta i Kantona Sarajevo. Ovo je najveća investicija u obrazovanje u Ilijašu u posljednjih pola vijeka.

Njegov značaj je tim veći ako se zna da i naša zemlja prolazi teško vrijeme ekonomske krize, a i ako se uzme u obzir činjenica da su političke turbulencije u Kantonu Sarajevo bitno opteretile i gotovo dovele u pitanje neke od najvažnijih razvojnih projekata u posljednje četiri godine”, kazao je Izetbegović koji je  uvjeren da je to vrijeme previranja i političke nestabilnosti iza nas i da ćemo već od jeseni, uz Božiju pomoć, ući u jedno novo i bolje razdoblje za cijelu našu zemlju, Kanton Sarajevo pa i lokalne zajednice koje ga sačinjavaju.

BOŠNJAČKA DJECA PROŽIVLJAVAJU POSLJEDNI OSTATAK APARTHEIDA U ZAPADNOJ EUROPI

“Treba nam nova energija, trebaju nam investicije, zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi, treba nam snažniji privredni rast, ubrzane reforme na euroatlantskom putu. Preduslov za to je unutrašnja integracija i novi svebosanski dogovor o strateškom programu za budućnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Dragi prijatelji, moramo danas misliti na one naše učenike koji neće krenuti u svoje škole u entitetu RS, jer im je uskraćeno osnovno ljudsko pravo da uče svoj bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Bošnjačka djeca u Konjević-Polju i Kotor-Varoši žrtve su posljednjeg ostatka apartheida u savremenoj, demokratskoj Evropi.
Nažalost, na tu činjenicu ostaju gluhonijemi OHR i OSCE u BiH koji imaju obavezu da riješe ovaj problem i otklone segregaciju u obrazovanju. Ali, mi ne smijemo ostaviti same djecu i njihove roditelje u Konjević-Polju i Kotor-Varoši. Njihova uporna borba ne tiče se samo njih.

Oni se bore za slobodu svih nas, za temeljna ljudska prava i univerzalne vrijednosti,  za onakvu Bosnu i Hercegovinu kakva bi on trebala biti na svakom pedlju svoje teritorije – slobodna i komotna za sve njene narode i građane. Oni koji krše univerzalne principe i međunarodne povelje o ljudskim pravima moraju to prestati činiti.
Mi se nećemo umoriti i odustati od naših legitimnih zahtjeva, jer je upravo otklanjanje segregacije u školstvu prvi princip od kojega treba početi sveobuhvatna reforma obrazovanja”, odlučan je bio Izetbegović.

BUDUĆNOST OVE ZEMLJE OVISI O NOVIM GENERACIJAMA

“Trebaju nam nove generacije koje neće biti otrovane nacionalizmom i manipulirane starim strahovima. Moderna Bosna i Hercegovina, koja će biti punopravna članica Evropske unije, mora uskladiti svoj obrazovni sistem sa evropskim standardima.

Obrazovanje je potrebno reformirati od najnižeg do najvišeg nivoa. Umjesto hiperprodukcije kadrova koji ne odgovaraju potrebama privrede i izazovima savremenog ekonomskog okruženje, obrazovni sistem treba proizvoditi kadrove za poduzetništvo, inovaciju i konkurentnost u tržišnoj utakmici, za vođenje reformskih i integracijskih procesa u javnim institucijama i za kvalitetno upravljanje kompanijama i resursima.

Budućnost ove zemlje ovisi od novih generacija. Kvalitetno obrazovanje je temelj te budućnosti. Nemojmo to nikada gubiti iz vida. U svim strategijama, projekcijama, planovima i budžetima posebno moramo voditi računa o ovim aksiomima. Ne može biti sretna zemlja u kojoj učitelji i nastavnici štrajkuju boreći se za koru hljeba, a tek onda posvećuju pažnju učenicima. Moramo osigurati neupitnu društvenu poziciju, egzistenciju i dostojanstvo onima koji odgajaju našu djecu. Njihova uloga je veličanstvena i nezamjenjiva”, kazao je Izetbegović nakon što je svečano otvorio školu u Ilijašu.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh