BiH

GRAS bogatiji za 15 autobusa – Autobusi iz Istanbula već od ponedjeljka na sarajevskim ulicama (FOTO)

Sarajevskom Javnom komunalnom preduzeću GRAS danas je uručena donacija od 15 autobusa, poklon grada Istanbula Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba


Autobusi iz Istanbula (Foto: Anadolija)

Radi se o drugom kontigentu iz donacije od 30 autobusa koje je Istanbul namijenio građanima Kantona Sarajevo, od kojih su tri autobusa predata na korištenje GRAS-u 12. septembra.

Generalni direktor Istanbulskog preduzeća za javni saobraćaj (IETT) Mumin Kahveci uručio je simbolični ključ 15 autobusa direktoru GRAS-a Avdi Vatriću. Od 15 autobusa, koliko je došlo iz Turske, sedam je registrovano.

“Od ponedjeljka će krenuti u saobraćaj, a za osam čekamo registraciju. Čim i oni budu registrovani i njih dajemo u saobraćaj. Novih 15 autobusa dolazi uskoro”, pojasnio je Vatrić.

Objasnio je kako će se uz ovu donaciju značajno olakšati odvijanje javnog gradskog prevoza za građane Sarajeva.

“Ovako važni i vrijedni pokloni stižu samo od pravih prijatelja”, naglasio je Vatrić.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, koji je prisustvovao uručenju donacije, zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos i pomogli u realizaciji donacije.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je svaka donacija dobrodošla, posebno ovakva, jer svi zanju u kakvom je stanju GRAS.

“Ovo je rezultat saradnje između dva grada pobratima, Istanbula i Sarajeva. Ukupno je donirano 30 autobusa i treba doći još jedan kontigent. Poslije ovoga slijedi donacija tramvaja. Dakle, 20 tramvaja koje će donirati grad Konya, koji je također grad pobratim sa Sarajevom”, pojasnio je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva je kazao da je prije dva dana dobio informaciju iz Konye da se priprema i isporuka donacije tramvaja te da će time u GRAS-u biti skoro pa obnovljen vozni park. Komšić je kazao da su tramvaji mnogo veći nego oni koji trenutno saobraćaju Sarajevom i da su u dobrom stanju.

Zamjenik predsjednika Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), putem koje je realizirana donacija, Ali Maskan kazao je da su ovakvi projekti važni s obzirom na to da je svakom gradu važno funkcionisanje gradskog prevoza.

“Radi se o 30 autobusa, a trenutno je samo jedan dio autobusa došao u BiH, uskoro se očekuje dolazak i preostalih. Koliko je ovaj projekat bitan za BiH i građane Sarajeva toliko je i za nas. Svi smo svjesni šta znači gradski prijevoz za jedan grad”, pojasnio je Maskan.

Nakon svečane ceremonije uručenja autobusa, gosti su uživali u promotivnoj vožnji od kruga preduzeća GRAS, centralnim sarajevskim ulicama do sarajevske Vijećnice i nazad.

Savjetnik gradonačelnika i vijećnik Istanbula Ismail Hakki Turunc prenio je pozdrav gradonačelnika Kadira Topbaša, izrazivši zadovoljstvo što se nalazi u Sarajevu ovim povodom.

Saradnja GRAS-a i IETT-a, prema riječima Mumina Kahvecija, nije nova, nego traje posljednjih 20 godina. Kahveci je naglasio kako je donacija autobusa samo početak i da će sličnih projekata biti još.

Sarajevsko gradsko prevozno preduzeće niz godina suočava se sa finansijskim problemima zbog kojih nije u mogućnosti obnoviti vozni park. Tako je u posljednje vrijeme i broj autobusa koji dnevno saobraćaju na gradskim linijama smanjen za oko 40 posto.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh