Crna hronika

Šta se krije iza Facebook agencije za posredovanje “Udaja za Arape”

Društvene mreže postale su sastavni dio života a nerijetko i poligon za određivanje životnih pitanja.

92-godišnjak oženio djevojku - Blic-portal

Tako su “blagodati” Facebooka tog poligona za upoznavanje ljudi, omogućile da se bez probleme čujete sa osobom na drugom kraju svijeta, piše “Avaz“…

Tako se u BiH na ovoj društvenoj mreži ovih dana pojavila i stranica zanimljivog naziva “Udaja za Arape” – kratko i jasno. Stranica zanimljivog naslova izazvala je pažnju javnosti pa su neki portali već objavili informaciju o njenom postojanju.

Loša reputacija

U istraživanju “Dnevnog avaza” osnovni postulat je bio da se administratoru javi ženska osoba jer naziv grupe „Udaja za Arape“ – agencija za bračna posredovanja, traži lijepe, mlade Bosanke.

Osim ako nisu svi strejt. Da li je Arapima u interesu da traže mladiće, bit će predmet nekog drugog istraživanja.

Nakon početnog javljanja i razmjene pozdravnih riječi, administrator stranice ili što bi se reklo neko “s druge strane žice“, u Inbox šalje objašnjenje kakva je to grupa i o čemu se radi.

“”Udaja za Arape” je stranica kojom nastojimo da svojim radom promijenimo način gledanja na upoznavanje dvoje ljudi putem agencije. Stereotipi koji vrlo često prate ovakav vid upoznavanja, doprinose lošoj reputaciji dobrom načinu da upoznate ljude sa kojima možete ostvariti kvalitetan brak i dobar život”, dobili smo prvi odgovor.

Nakon našeg insistiranja, da nam detaljnije objasne da li je to riječ o agenciji ili se radi čisto o nekoj individualnoj ideji kazali su da su oni agencija koja se bavi posredovanjem, ali isključivo za brak između bosanskih državljana i Arapa.

“Sarađujemo sa agencijama za bračno psoredovanje iz bogatih arapskih zemalja. Ako ste zainteresovani za brak pošaljite svoju sliku i specifikacije, koliko godina, čime se bavite, zanimanje, mjesto prebivališta, a mi ćemo vam ponuditi neke opcije. Naglasite nam šta želite i kakvog muža tražite”, pojasnili su administratori.

Iznenadila nas je riječ “specifikacije“ kao da se radi o nekom uređaju iz asortimana televizisjkih oglasa ili neki hspecijalnih uređaja.

“Sve nas ispituju, ima ih koji traže visoku djevojku, nisku, mršavicu. Trebate napisati koliko ste visoki i težinu. Pošaljite nekoliko fotografija”, rečeno nam je dalje.

Različiti pogledi

Na naše pitanje, da li se podrazumijeva da djevojka ide iz BiH u slučaju neke ozbiljne varijante kazali su da je to osobni dogovor.

“Što se Arapa tiče oni su različitih pogleda na vjeru i svjetonazor. Mi ćemo vam ponuditi samo ono što tražite”, napisala je osoba s druge strane.

Vrhunac je bio kada smo počeli sumnjati u namjere ove stranice i kada smo spomenuli i postavili pitanje da li se iza svega možda krije svodništvo odnosno prostitucija za bogatu klijentelu. Nedugo nakon toga stranica je ugašena. Uzaludno je bilo odlaziti na pretražicač i ukucavati “Udaja za Arape”…

Stotine stranica

Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije (FUP) za cyber kriminal, kazao je za naš list da ovakvih stranica ima na stotine u BiH te da svi oni koji na bilo koji način odlučuju da se upuste u komunikaciju s administratorima ovakvih stranica moraju voditi računa i biti izuzetno oprezni.

“Skoro sve “masaže oglasi” su takve, samo različitih varijatni. Skoro iza svakog tog oglasa krije se prostitucija”, kazao je Petrović.

Inače, svaki cyber kriminalista će vam savjetovati da nikada na internetu, odnosno sumnjivim sajtovima ne ostavljate lične podatke, brojeve računa, kreditinih kartica ili slično.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh