Crna hronika

Požari u Hercegovini ne jenjavaju, vatrogasci na terenu 24 sata

Požar koji je izbio u mostarskom naselju Šehovina te se najprije proširio na lokalitet Gostina brda, a zatim eskalirao i spustio se jedinim dijelom do naselja Opine i Kočine, a drugim dijelom se širio do Fortice i Podveleža i dalje je aktivan, ali trenutno ne prijeti kućama, saopšteno je u nedjelju iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

No image - Haber.ba

Požar na području Pologa i Međina je ugašen, a aktivan je jedan krak na lokalitetu Mikuljača – Galac, koji je na nepristupačnom terenu, prenosi “Fena”…

Aktivan je požar na području Gornja Duboka – Burmazi – Bjelojevići u Stocu, gdje je vjetar ponovno vratio vatru iz bh. entiteta Republike Srpske u večernjim satima. Trenutno nema ugroženih stambenih objekata, a vatrogasci s lokalnim stanovništvom kontroliraju požarište.

Požari na području gornjeg Hrasna i Podkule, kao i sela Hutova u općini Neum i dalje su aktivni. Gore trava i nisko raslinje na brdovitom i nepristupačnom terenu, a vatrogasci spriječavaju širenje požara.

Stanje na požarištu Čvrsnica jutros je nepromijenjeno u odnosu na sinoć. Gori borova šuma na nepristupačnom terenu.

U subotu je od 8 do 9 sati na požarištu djelovao helikopter OS BiH sa 7 izbačaja i dobrim rezultatima, ali nažalost nedovoljno da se zaustavi širenje požara.

U popodnevnim satima požar je imao tendenciju širenja prema deponiji Bukova. Požarna linija se proširila za oko 1 kilometar, a helikopter koji je bio najavljen za 18 sati zbog loših vremenskih uslova (jakog vjetra) nije poletio.

Zbog jako strmog i nepristupačnog terena i dalje je potrebna pomoć u gašenju požara helikopterom OS BiH.

Požar koji je izbio u mjestu Blizanci, općina Čitluk stavljen je pod kontrolu i većim dijelom saniran i ugašen.

Požar je jak vjetar brzo proširio na obje strane ceste prema Žitomisliću, a vatra je ugrožavala vinograde. Jedan je krak išao prema Kručevići brdu. Požar je gasilo petnaestak vatrogasaca sa tri vozila, uz pomoć vatrogasaca iz Mostara i Čapljine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh