Crna hronika

Nakon pasa lutalica – Mačke napadaju Banjalučane!

Strah od napada i ugriza pasa lutalica postao je svakodnevica većine stanovnika u Banjaluci. Sada napadaju i mačke!

No image - Haber.ba


Mačka (Foto: youtube)

Maloljetnog L.M. iz naselje Sunce ugrizla je mačka. Da bi se sklonio od automobila koji mu je išao u susret, približio se drugom vozilu koje je bilo parkirano pored ulice. Mačka se nalazila ispod vozila i dječak je najvjerovatnije stao na rep i ona ga je ugrizla.

“Tek pet dana poslije ujeda otišli smo u hitnu pomoć jer se noga upalila. Do tada smo ranu čistili alkoholom i sve je bilo u redu, ali je onda počela da otiče od stopala i zgloba pa naviše. Primio je antitetanus i vakcinu protiv bjesnila, pio je antibiotike. Nekoliko dana iz rane je tekla limfa, nikako nije moglo da se smiri i sada mu je ostalo pet modrih ožiljaka na mjestu ugriza”, ispričao je otac dječaka za “Euro Blic”.

On je dodao da su ljekari tražili od njih da mačku uhvate i odnesu veterinaru da se utvrdi da li je životinja bijesna, a dobio je i nalog za veterinarsku službu da mačku uklone ako je bijesna.

“Najvjerovatnije nije bila bijesna. Kasnije smo je vidjeli pored kontejnera, prilazili smo joj i nije imala znake bjesnila”, rekao je otac.

Zbog ugriza mačke pomoć na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka pomoć je zatražilo 28 osoba.

Petoro pacijenata koje je povrijedila mačka vakcinisano je antirabičnom vakcinom, uglavnom radi toga što se radilo o životinjama nedostupnim za veterinarski pregled, ili su se povrede nalazile u području glave i vrata čovjeka. Preko ogrebotine ili mačeta na čovjeka se može prenijeti i bolest mačijeg ogreba”, rekla je Zdravka Kezić, načelnica Klinike za infektivne bolesti KC Banjaluka.

Zbog ugriza, uboda, i napada životinja, pomoć ljekarima od početka godine zatražilo je oko 600 osoba. Infektolozi kažu da se zbog povreda koje su im nanijele agresivne životinje češće javljaju osobe iz grada nego sa seoskih područja, piše “Euro Blic”.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh