Crna hronika

Crna statistika u BiH – Svaki treći dan po jedno samoubistvo!

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Bosni i Hercegovini svaki treći dan jedna osoba sebi oduzme život, a ono što posebno šokira javnost jesu brutalana i bizarna samoubistva.

No image - Haber.ba


Samoubistvo (Foto: Ilustracija)

Uzroke ovakvog stanja stručnjaci vide u sve težoj ekonomskoj situaciji, besperspektivnosti i nezaposlenosti.

Sociolog Srđan Vukadinović kao glavni generator pogoršane slike mentalnog zdravlja u BiH vidi posttranziciono društvo sa urušenim sistemom vrijednosti.

– Mnogo je problema s kojima čovjek u današnjem bosansko-hercegovačkom društvu ne može da izađe na kraj… Slijedi stres, pa onda otuđenost koja je praćena nezaposlenošću, bezperspektivnošću, pre svega mladih ljudi, navodi Vukadinović.

Psihijatri objašnjavaju da su samoubistva manifestacija bolesti, prije svega depresije, a čest oblik mentalnih oboljenja je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod velikog broja boračke populacije.

Predsednik Organizacije boraca i civila sa postraumatskim stresnim poremećajem Republike Srpske, Dragan Šajić, ističe da se velik broj osoba sa ovim problemom rijetko odlučuje na liječenje.

– Okolina, sredina je glavni problem. Mi još imamo shvatanja da je to sramota, umjesto da odlazak kod psihologa ili psihijatra bude kao odlazak kod zubara. Ustvari, možda je i gore kod zubara, ali, eto, mi još tako razmišljamo, kaže Šajić.

Depresija i postraumatski stresni poremećaj pogađa češće starije, osobe između 40 i 60 godina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da od ovih poremećaja nisu pošteđeni ni mladi.

Tako je, ilustruje RSE, prije nekoliko godina u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi kod jednog dječaka dijagnostikovan transgeneracijski prenos ovogo poremećaja sa oca na dijete.

Nevladine organizacije upozoravaju da su osobe sa mentalnim poteškoćama često diskriminisane i stigmatizirane od drugih članova društva, a često su i u medijima predstavljeni u negativnom smislu. Depresija uzima sve više maha i u svijetu. Prema procjenama Svetske zdravstvene organizacije, 2020. postaće druga najčešća bolest na globalnom nivou.

(kurir)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh