Crna hronika

Koja je cijena naručenog ubistva: Likvidacije sa potpisom mafije koštaju bogatstvo

Naime, ubistva sa potpisom mafije, kako to još nazivaju eksperti, imaju enormno visoku cijenu u svijetu podzemlja pa su naručioci spremni platiti i više od milion eura (dva miliona maraka).

Policija - Srbijadanas.com

U predhodnim brojevima pisali smo od najbrutalnijim ubistvima koja su zadesila teritorij bivše države. U ovom broju bavimo se profesionalnim ubicama koje na teritoriji Balkana i Evrope izvršavaju ubistva, uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, prenosi “Alo.rs“.

Naime, ubistva sa potpisom mafije, kako to još nazivaju eksperti, imaju enormno visoku cijenu u svijetu podzemlja pa su naručioci spremni platiti i više od milion eura (dva miliona maraka).

Ukoliko je meta neka osoba čije je ubistvo već jednom spriječeno ili koja vrši neku važnu političku ili poslovnu funkciju i ima organizovano osiguranje, cijena može i nadmašiti prosječnu od skoro 150.000 eura ( oko 300. 000 KM). Počinioci likvidacija obično pripadaju nekoj kriminalnoj organizaciji. Profesionalne ubice teško se otkrivaju i uglavnom su bile u nekim od organizacija, poput Legije stranaca, policije, vojske i slično, gdje su usavršili rad s eksplozivima i skoro svim vrstama oružja.

Motivi za naručena ubistva su različiti, a nerijetko je riječ o posljedicama sukoba narkokartela ili između klanova, koji jedni druge smatraju konkurencijom i zakletim neprijateljima. Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član Svjetske organizacije šefova policije, kaže da su ratni sukobi iznedrili profesionalne ubice.

“Mnogi od njih su bili pripadnici paravojnih ili parapolicijskih formacija pa su nakon rata ostali bez posla i prešli u profesionalne ubice. Oni su na tržištu vrlo tražena, da tako kažem, radna snaga. Sva suština je u tome ko je meta, drugih pravila nema.

Ukoliko treba ukloniti nekog, recimo, vlasnika kioska, takva, anonimna meta košta oko 5.000 eura (oko 10.000). Ali, ako je riječ o velikoj meti, njegova glava košta od 150.000 (oko 300.00 KM) pa do milion eura. Dakle, stvaraju se grupe koje odlučuju o životu i smrti”, tvrdi policijski ekspert Marko Nicović, prenosi Alo.rs. On kaže da ni u načinu izvršavanja likvidacija nema pravila.

“Oni su ratovali tako da su stručnjaci za eksplozive, snajpere, automatsko oružje, elektroniku… Nedavno je bilo ubistvo na sahrani u Beogradu, gdje je meta uklonjena iz snajpera”, rekao je Nicović. Prema njegovim riječima, policijske agencije morat će kad-tad da raščišćavaju ovu pojavu, jer je zabrinjavajuća statistika.

“Na prostorima bivše Jugoslavije je više od 250 profesionalnih ubistava. Samo u Srbiji se u posljednje tri godine dogodilo 98 profesionalnih ubistava. U posljednjih nekoliko godina, prema mojim saznanjima, u Bosni i Hercegovini je taj broj 40. Procent rasvijetljenosti je mizeran i kreće se od 1 do 1,5 posto”, zaključio je Nicović.

Oružje u većini slučajeva dočeka ubice već pripremljeno ili ga prokrijumčare. Važnu ulogu igraju pomagači i logistika koja ih dočeka. Uglavnom se meta prati i utvrdi se njen idući korak, koji je za ubicu pogodan, a za žrtvu koban.

Imaju veze u policiji, dakle imaju informacije. Unaprijed znaju šta se traži, protiv koga se traži, koje dokaze imaju istražitelji… Dva policajca kupe sa po 500 eura (1000 KM). Pa, tako, recimo, ako budu zaustavljeni u Jablanici, policajci kažu: “Kolege smo”, oni ih propuste, a možda vode ubicu, drogu i slično”, rekao je Nicović.

Marko je također dodao da su kriminalci napravili i nov sistem – usluga za uslugu – zbog čega je veoma teško i policiji.

Tako, recimo, Crnogorci za ubistvo angažuju osobu iz Sarajeva, nakon čega oni njemu duguju istu uslugu u Sarajevu. U ovakvim slučajevima, ne postoji novac. Nicović kaže da se profesionalne ubice s naših prostora sve češće izvoze za Evropu pa tako idu u Češku, Slovačku, Mađarsku, Austriju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh