Crna hronika

DR. ADEM ZALIHIĆ NAKON ŠTO JE MUŠKARAC PREMINUO NA GRBAVICI: HITNA POMOĆ NIJE KASNILA, UZROK SMRTI NIJE KRVARENJE IZ GLAVE

Dr. Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, reagirao je nakon što je objavljeno kako je ekipa Hitne pomoći kasnila 25 minuta na intervenciju u sarajevskom naselju Grbavica gdje je jutros preminuo muškarac.

Dr. Adem Zalihic-Novi horizinti

– Čovjek je smrtno stradao i u takvoj situaciji, pogotovo kada se desi takav slučaj na javnom mjestu, ljudima minute izgledaju kao vječnost. Želim naglasiti da svi pozivi koji se upute u Zavod za hitnu medicinsku pomoć se evidentiraju i snimaju. To je sudsko-medicinski dokument.

Sve je zabilježeno, pa i u ovom slučaju. Znači, nema prostora za bilo kakvu manipulaciju. Vrijeme poziva i dolaska ekipe je osam minuta, a ne kako su ispričali oni koji su bili u pekari ili u blizini pekare, da je Hitna stigla nakon 25 minuta. To nije tačno.

I situacija nije bila baš onakva kako su je pojedinci opisali. Muškarac koji je preminuo, nije izgubio život zbog toga što je glavom udario u tvrdu podlogu. Naime, u pitanju je pacijent koji odranije ima ožiljke na grudnom košu. Imao je nekoliko hirurških intervencija.

Doživio je težak moždani ili srčani udar, ostao bez svijesti, udario glavom, ali nije krvarenje uzrok smrti. Uzrok je vjerovatno neko teško kardiovaskularno oboljenje. Da je u tom momentu bio i u ambulanti, nažalost sigurno mu ne bi bilo pomoći – kazao je Zalihić za “Hayat.ba“.

– Bilo ko u Hitnoj pomoći ko ne bude radio posao kako treba, niko ga neće moći zaštititi. Dužan sam zaštititi radnike kada ih neko neargumentovano napada – kazao nam je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh