Crna hronika

Muškarac iz Živinica preminuo od posljedica gripa

Četrdesetogodišnji muškarac iz Živinica preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli usljed komplikacija koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI).

UKC Tuzla - RadioSarajevo.ba

Kako je za “Klix.ba” potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, muškarac koji je u nedjelju preminuo nalazio se u Klinici za zarazne bolesti.

“Ovaj pacijent je imao tešku respiratornu infekciju (SARI), ali kod njega nije bila mikrobiološki dokazana influenca. Prema uputama je bio pod sentinel nadzorom, imao je tešku upalu pluća i sve ostale probleme. Nalazio se u Zavodu za anesteziju gdje je bio priključen na aparatu za vještačku ventilaciju, a tu je i preminuo”, potvrdio je za pomenuti portal načelnik Klinike za zarazne bolesti Sead Ahmetagić.

Ahmetagić je za rekao da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli od 1. januara ove godine do danas hospitalisala 38 pacijenata sa sumnjom na influencu, odnosno virus gripa.

“Trenutno u UKC-u Tuzla ima 27 hospitaliziranih bolesnika, 18 je u Klinici za zarazne bolesti, jedan u Klinici za plućne bolesti, dva su u Klinici za dječije bolesti i šest je u Zavodu za anesteziju i oni su priključeni na mehaničku ventilaciju (aparati za vještačko disanje, op.a.). Svih šest pacijenata je sa teškim oblikom respiratorne infekcije (SARI). Također, kod njih pet je potvrđena influenca tipa A, a kod jednog nije”, precizirao je Ahmetagić.

Kao izliječeno ili sa poboljšanom kliničkom slikom dosad je iz Klinike za zarazne bolesti otpušteno 11 pacijenata, jedna a osoba je otpuštena iz Zavoda za anesteziju.

Testiranje s molekularnom dijagnostikom u Zavodu za mikrobiologiju u Tuzli počelo je 1. decembra prošle godine, a prvi potvrđeni slučaj influence tipa A zabilježen je 13 dana kasnije.

Dosad je testirano 35 osoba, od čega je 25 odraslih osoba i desetoro djece. Kod četiri odrasla pacijenta potvrđena je influenca H1N1, a kod šest H3N2. Kod dvoje djece potvrđena je influenca gripe podtipa H1N1.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kao najbolji vid zaštite od virusa gripe navode vakcinaciju.

Građanima se u ovom periodu posebno savjetuje vakcinisanje jer još uvijek za to nije kasno, zatim redovno pranje ruku, stavljanje ruke preko usta prilikom kašljanja, izbjegavanje šetanja na otvorenom, odnosno mjestima gdje je prevelika koncentracija ljudi.

Takođe, ukoliko se pojavi virus gripa, građanima se savjetuje mirovanje.

Pred BiH nalazi se epidemijski šestosedmični val koji se očekuje u narednom periodu, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regiji posjete pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli obustavljene su do daljnjeg.

Podsjećamo, ranije u ponedjeljak, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je saopšteno da je od 25. do 27. januara preminulo još pet osoba od posljedica gripa na području RS, čime je broj preminulih porastao na 12.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh