Crna hronika

Pao je pogođen na dijete u džamiji i šapnuo mu: Ne miči se!

Suočen s kišom metaka u petak popodne, Naeem je pokušao uzvratiti. Snimak napravljen kamerom napadača pokazuje kako se pokušava obračunati s njim

depo

Ambreen Naeem u prošli petak u 14 sati primila je telefonski poziv od sestre. Bila je zatečena njenim pitanjem – piše David Child za Aljazeera

“Pitala me gdje su mi sin Talah i suprug Naeem”, kaže Ambreen tiho.

“Sjećam se da sam pomislila zašto me to pita, jer normalno je da su u to vrijeme na molitvi petkom”, dodaje, nervozno stišćući prste.

Nije znala da su se Talan (21) i Naeem (51) našli usred pokolja u džamiji Al Noor koji je izveo bijeli supremacist naoružan poluautomatskom puškom i drugim oružjem.

Nijedan od njih nije preživio.

Oni su bili među 50 muslimana ubijenih u petak u džamijama u novozelandskom gradu Christchurchu, u napadu koji je premijerka Jacinda Ardern nazvala terorističkim.

Odlazak iz Lahorea

Mnogi od onih za koje se vjeruje da su ubijeni u napadu emigrirali su na Novi Zeland, napuštajući svoje zemlje, od Fidžija do Malezije, iz raznih razloga.

Neki su pobjegli od sukoba, kao što je 16-godišnji Sirijac Hamza Mustafa i njegov otac Khalid.

Drugi, kao što je Pakistanac Naeem, napustili su dom u Lahoreu kako bi ostvarili svoj san.

Sjedeći u sobi svoje sestre u Christchurchu, Ambreen se prisjeća puta na koji je njen suprug krenuo prije deset godina.

“Bio je bankar u Pakistanu i htio je postati učitelj, tako da je došao na Novi Zeland da uradi doktorat. Počeo ga je, ali nikad nije završio”, kaže dok gleda na najmlađeg sina, šestogodišnjeg Aayana.

“Umjesto toga dobili smo sina.”

Nije bilo sumnje gdje će odgajati svoje dijete. Porodica je ostala na Novom Zelandu jer se Naeem zaljubio u njegove ljepote.

‘Ovaj život je privremen’

Sljedećih deset godina mnogo je radio, balansirajući između posla i posvećenosti porodici.

“Pomagao mi je u svemu i uvijek je stavljao mene i druge na prvo mjesto”, kaže njegov sin Abdullah, student.

“Kad bih zapeo u nekom predmetu, otac bi uvijek izdvojio vrijeme da mi objasni kako o tome razmišljati. Bilo je zabavno razgovarati s njim. Ako bih imao nekih briga, uvijek bi me oraspoložio. No, ovaj je život privremen.”

Naeema kaže da će joj nedostajati fotografije koje joj je Talah pokazivao sa svojih biciklističkih tura po okolnim brdima.

“Donosio bi fotografije prelijepih predjela”, kaže. Međutim, to ove jeseni više neće činiti.

‘Prekrasne duše’

“Moj suprug i sin zaista su me učinili ponosnom jer su umrli spašavajući druge. Obojica su bili prekrasne duše”, kaže.

Njena sestra naginje se i počinje pričati: “Naeem je krenuo na ubicu… i sada će zauvijek biti heroj.”

Suočen s kišom metaka u petak popodne, Naeem je pokušao uzvratiti. Snimak napravljen kamerom napadača pokazuje kako se pokušava obračunati s njim.

Međutim, teško je ranjen i odvezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Pakistanski premijer Imran Khan pohvalio je njegovu hrabrost i rekao da će ga posthumno odlikovati “nacionalnim odlikovanjem”.

“Odlikovanje će biti lijepa stvar da pokažem svojoj djeci, pogotovo mlađem sinu. On će biti sretan da zna kad odraste da je njegov otac bio tako hrabar”, kaže Ambreen.

Talah je, dodaje, također umro štiteći druge.

“Kada je Talah pogođen, pao je na drugog dječaka i šapnuo mu da se ne miče. Kad je napadač napustio džamiju, dječak je ustao, živ, ispod njega.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh