Crna hronika

Za kolektivu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 31 žrtve

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci 31 žrtve genodica u Srebrenici.

Memorijalni centar Potočari, Srebrenica - Twitter

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala “Feni” da ovaj broj nije konačan i mogao bi biti veći, s obzirom na to da se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 38 žrtava koje su također identifikovane, ali za koje porodice nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

Fazlić pojašnjava da se u ovim slučajevima radi o posmrtnim ostacima kojima nedostaje veći broj dijelova sekeleta, najčešće lobanja, ali i drugi dijelovi tijela, pa se porodice teško odlučuju na ukop takvih posmrtnih ostataka.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 100 žrtava za koje je također stigao DNK nalaz, ali koje nisu identificirane od strane porodica.

Fazlić napominje da je, za sada, najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima Šaha (Arifa) Cvrk koja je rođena 1913. godine, dok je najmlađa žrtva Osman (Behaija) Cvrk, rođen 1979. godine, koji je bio maloljetan kada je ubijen.

Imao je svega 16 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.

Ove godine svoj smiraj će u Potočarima naći i otac i sin Zaim (1946.) i Fuad (1976.) Pilav kao i braća Isaković, Asim (1975.) i Kasim (1973.) te braća Mujić, Fahrudin i Zijo.

Za ponedjeljak su, po naredbama Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Tužilaštva BiH, zakazane još dvije identifikacije nakon kojih će biti poznato da li su se porodice i u tim slučajevima odlučile za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi ove godine – kazala je Fazlić.

Prošle godine je na zajedničkoj dženazi 11. jula u Potočarima obavljen ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida.

Do sada je u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopano 6.610 žrtava genocida.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh