Crna hronika

Požar na Rujištu pod kontrolom, gori u Jablanici i Konjicu

Šumski požar koji danima gori na lokaciji Rujišta sjeverno od Mostara još je aktivan, ali je pod kontrolom.

Požar u Konjicu - Facebook

Prema informacijama dobijenim iz Profesionalne vatrogasne brigade Mostar, vatrogasci su stalno na terenu i gase požar tamo gdje je moguće kako vatra ne bi stigla do kuća.

Posao im otežava to što vatra gori na nepristupačnom terenu te činjenica da se radi o miniranom području.

Vatrogasci nade polažu u najavljenu kišu.

Dobra kiša mogla bi ugasiti požar, ali ako samo malo “porosi” od toga nema ništa, može samo usporiti širenje vatre, kazali su iz PVP Mostar.

Pored Rujišta, veći požari aktivni su u Jablanici i Konjicu, dok je kiša ugasila požare na području opštine Prozor-Rama, saopšteno je iz Kantonalnog operativnog centra, navodi “BHRT“.

Na području Konjica došlo je do ponovnog aktiviranja požara u Kostajnici, u Ovčarima, na Vrapču, na Živašnici, u selo Bušćak, u Spiljanima, u Boždarevićima te u Donjem Selu.

Angažovane su sve raspoložive snage vatrogasne jedinice Konjic i Šumarstva Prenj, a u gašenju pomažu i mještani.

Tokom prethodne noći jablanički vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu požarnu liniju koja se iz pravca Kostajnice kretala prema naselju Glodnica, a pod kontrolom su i požarišta u mjesnoj zajednici Ostrožac, u blizini naselja Glodnica i Mrakovo.

Preko vrha planine Baćina prenesen je požar s prostora prozorske opštine na teritoriju opštine Jablanica. Vatra ima tendenciju spuštanja požarne linije prema podnožju Baćine i magistralnom putu M-17.5, čime bi bila ugrožena sigurnost stambenih objekata u selu Sovići.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh