Crna hronika

Jučer preminuo: Teško povrijeđenog mladića satima vozili od Opće bolnice do KCUS-a

U Sarajevu se sredinom mjeseca, tačnije 13. aprila, desila teška saobraćajna nesreća. U sudaru su učestvovala tri automobila, dva Mercedesa i BMW.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu - Raport.ba

Iz MUP-a KS je potvrđeno da je povrijeđeno pet osoba, te da su dvije životno ugrožene.

Jučer je, međutim, javljeno da je jedna osoba preminula, a radi se o vozaču Mercedesa, te da je MUP o svemu obavijestio Tužilaštvo KS.

Kako “Raport” saznaje, Tužilaštvo KS bi u ovom slučaju moglo imati mnogo posla, jer prema istim informacijama postoji osnovana sumnja da je katastrofalni sistem i takozvani “put pacijenta” doprinio tragičnom ishodu.

Za “Raport” je naime potvrđeno da su, uz pripadnike MUP-a, na lice mjesta prvi stigli uposlenici Hitne pomoći, koji su uradili sve ono što im protokol nalaže.

Međutim, problemi nastaju neposredno nakon toga, kada taško povrijeđeni mladić treba biti prevezen u bolnicu.

Kako je potvrđeno, famozni put pacijenta u ovom slučaju nije baš najbolje funkcionisao, a uposlenici Hitne pomoći satima su vozili mladića od Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i obrnuto dok nije konačno utvrđeno gdje treba biti smješten!

Tako je nakon nekoliko sati patnje i drame, teško povrijeđeni mladić primljen na KCUS, gdje je jučer preminuo, navodi “Raport“.

Kako je rečeno, o svemu je načinjen izvještaj uposlenika Hitne pomoći koji su radili na ovom slučaju. Upravo bi taj izvještaj mogao biti ključni u kasnijoj istrazi.

S obzirom na to da su ovakvim slučajevima i sekunde važne, postavlja se pitanje da li je nakaradni sistem doprinio još jednoj smrti?

Raport” je kontaktirao Tužilaštvo KS s pitanjem da li će se voditi istraga.

“Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Izdata je naredba za obdukciju tijela umrlog, kako bi znali tačan uzrok smrti. Istovremeno, čekamo nalaze vještaka saobraćajne i mašinske struke kako bi znali i sve okolnosti saobraćajne nezgode”, rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Put pacijenta u fokusu je od početka pandemije, a posebno nakon smrti žene u Domu zdravlja Ilidža i epidemiologa Šefika Pašagića. Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović na prošloj sjednici Skupštine KS kazao je da je put pacijenta u Sarajevu star “20 ili 25” godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh