Crna hronika

Utvrđuju se okolnosti smrti migranta iz kampa “Ušivak”

Jedan od sinova preminulog rekao je da je njegov otac nakon udaraca koje je zadobio povraćao krv, te bio u nesvjesnom stanju, a da je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala da primi migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Kamp Ušivak - Fokus

Tužilaštvo Kantona Sarajevo izdalo je naredbu za obdukciju tijela migranta koji je tokom vikenda preminuo u Kliničkom centru u Sarajevu kako bi bio utvrđen uzrok smrti, rečeno je Srni u Tužilaštvu.

Prema neslužbenim navodima, preminuo je 53-ogodišnji Ahmed Mahmud Omar, migrant koji je sa suprugom i četvoro djece proteklih mjeseci boravio u kampu “Ušivak”.

Pozivajući se na informacije dobijene od članova porodice preminulog, N1 navodi da je krajem marta u “Ušivku” izbio konflikt između grupe Pakistanaca i grupe Kurda koji borave u tom kampu, ali da je nastradalog povrijedio pripadnik obezbjeđenja u kampu.

Jedan od sinova preminulog rekao je da je njegov otac nakon udaraca koje je zadobio povraćao krv, te bio u nesvjesnom stanju, a da je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala da primi migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

On je naveo da duže od mjesec dana nisu imali informaciju o zdravstvenom stanju oca, te da su tokom vikenda saznali da je preminuo.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Peter Van der Overart izjavio je da je u toku istražni postupak u vezi sa okolnostima smrti 53-godišnjeg migranta iz kampa “Ušivak”.

“Postoje tvrdnje o uključenosti pripadnika obezbjeđenja i one su podijeljene sa istražnim organima i od zaposlenika IOM-a i od svjedoka, uključujući i porodicu preminulog”, rekao je Van der Overart.

Ističući da IOM i njegovi partneri imaju nultu toleranciju za nasilje nad migrantima pod njihovom brigom, Van der Overart je zatražio od policije i pravosuđa u Sarajevu da obezbijede fer, efikasnu i transparentnu istragu u skladu sa procedurama i Krivičnim zakonom BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh